Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OTKRIVEN SPOMENIK RUSKIM I SRPSKIM BRANIOCIMA BEOGRADA

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/branioci-bg.jpg

BEOGRAD, 19. SEPTEMBRA /SRNA/ – Na kalemegdanskoj tvrđavi u Beogradu juče je otkriven i osveštan spomenik ruskim i srpskim vojnicima, koji su ujedinjeni u vjeri i borbi za slobodu odbranili srpsku prijestonicu u Prvom svjetskom ratu.

Spomenik u obliku krsta, koji su zajednički otkrili predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i predsjednik Fonda “Andrej Prvozvani” Vladimir Ivanovič Jakunjin, osveštao je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje vladike Nazrija, izaslanika patrijarha ruskog Kirila.

Patrijarh Irinej rekao je da krst koji će od danas stajati na Kalemegdanu predstavlja najjače oružje u rukama srpskog i ruskog naroda kako nekada, tako i sada.

Srpski patrijarh je istakao da su ruski vojnici, došavši da pomognu srpskoj braći u odbrani Beograda, iskazali ljubav prema onima koji su im isti po krvi, vjeri, jeziku i kulturi.

“Mnogo smo im zahvalni zato što su uvek bili i danas ostali uz nas. Osveštali smo ovaj spomenik da žrtve ne zaboravimo i da se sećamo onih koji su širom našeg otečestva gubili svoje živote da bi nama darovali slobodu”, rekao je patrijarh Irinej.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da je ovaj spomenik posvećen onima koji su svojim životima napravili među i bedem između roba i slobodnog čovjeka.

“Istorija je odvajkada davala iskušenja Rusiji i Srbiji. Vekovima smo prolazili kroz njih, danas takođe, a ne treba proročanskih moći da bi se reklo da će nas iskušavati i u budućnosti”, rekao je Nikolić.

On ističe da je Veliki rat prije 100 godina stavljao na ispit bratstva srpskog, ruskog i ostalih slovenskih naroda.

Nikolić je podsjetio da Srbija 1914. godine nije mogla izbjeći rat, a čak i da je prihvatila austrougarski ultimatum njegov bi početak bio samo odložen dok osvajači ne pronađu neki novi povod i izgovor.

On je naglasio da je velika Rusija od početka bila uz srpsku braću i da je sa Srbima bila na odbrani onog najsvetijeg – Beograda.

Ovaj spomenik će, kaže Nikolić, zauvijek govoriti o ponosu na zajedničku slavnu istoriju ruskog i srpskog naroda, na njihove zajedničke junačke pretke, na prijateljstva, bratstvo ruskog i srpskog naroda koje je zapečaćeno zajedničkom borbom za slobodu.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin ukazao je da je ovo prvi zajednički spomenik ruskim i srpskim vojnicima u Srbiji koji su dali ogroman doprinos odbrani od tadašnjeg osvajača Evrope.

“Oko 2,5 miliona ruskih i 450.000 srpskih vojnika poginulo je u Velikom ratu. Stogodišnjica Prvog svjetskog rata podsjeća nas da razmislimo o razlozima potresa koji su pogodili evropski kontinent i da pokušamo da iz toga izvedemo pouke za budućnost”, rekao je Čepurin.

On je izrazio nadu da će u Beogradu uskoro biti otkriven spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom, koji je omiljen među Srbima.

“Srbija i Rusija imaju istoriju koja nije laka, ali je velika. Istina i sjećanje o podvizima naših predaka i preporod osjećanja dostojanstva naših naroda osnov su za prosperitet Srbije i Rusije za ubuduće”, rekao je Čepurin.

Predsjednik Fonda “Andrej Prvozvani” Vladimir Ivanovič Jakunjin izrazio je nadu da će spomenik ruskim i srpskim braniocima Beograda postati mjesto radosti na koje će dolaziti novovjenčani parovi, ali i mjesto hodočašća za brojne vojnike kojima njihovi preci treba da budu uzor.

“Nikada nikome nećemo dozvoli da nam oduzme našu vjeru i istoriji i ono što mi smatramo pravdenim. To je put koji treba da slijedi i ruskim i srpski narod”, rekao je Jakunjin.

Spomenik, koje je danas postavljen na Kalemegranu, izradio je autorski kolektiv pod rukovodstvom ruskog akademika A.S. Čarkina i arhitekte J.M Pavlova.

 

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

Spomenik ruskim i srpskim vojnicima biće danas svečano otkriven na Kalemegdanu

RUSKA DELEGACIJA NA SKUPU O PRVOM SVJETSKOM RATU

Bratstvo zapečaćeno borbom za slobodu

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: