Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Otkriven spomenik caru Nikolaju

Datum objave: nedelja, 16 novembra, 2014
Objavljeno u Prvi svjetski rat
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/spomenik_caru_nikolaju_beograd.jpg

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić danas je u Beogradu svečano otkrio spomenik caru Nikolaju Drugom Romanovu, koji je bio spreman da žrtvuje krunu i život za spas srpskog naroda u Prvom svjetskom ratu, a čiju je porodicu, zbog mučeničke smrti od boljševika, Ruska pravoslavna crkva proglasila svetom.

Nikolić je poručio da za Srbe svetački sjaj ima spomenik na kome su uklesane riječi koje je Car Nikolaj uputio srpskom kralju Aleksandru Karađorđeviću u praskozorje Prvog svjetskog rata: “Svi moji napori biće usmjereni za očuvanje Srbije. Ni u kom slučaju Rusija neće biti ravnodušna prema sudbini Srbije”.

“Beograd danas među svoje najlepše istorijske priče upisuje ovaj spomenik. Spomenik podignut caru koji je digao celu carevinu da sačuva Srbiju. Njegova ideja odbrane slovenstva ujedinila je razjedinjene u carskoj Rusiji”, rekao je Nikolić.

On je naglasio da su Nikolaj Romanov i njegova porodica za Srbe odavno postali sveci i da je njihovo ubistvo bilo ritualno ubijanje pravoslavnog hrišćanstva za koje je bio spreman da založi krunu, svoj život i život svojih najmilijih.

“Setimo se samo njegove poruke upućene saveznicima da će, ukoliko se ne obezbedi povlačenje Srpske vojske iz Albanije, raskinuti sa Antantom”, rekao je Nikolić i istakao da su Srbi zauvijek dužnici Romanovu.

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril, koji je sa Njegovom svetosti patrijarhom srpskim Irinejem osveštao spomenik, rekao je da je zahvalan što je baš u Beogradu podignut spomenik Nikolaju Romanovu i što se sjećanje na velikog ruskog imperatora čuvalo u Srbiji “kada se o njemu u Rusiji ćutalo”.

“Ali, istina ima ogromnu snagu. Ona je kao trava koja iznikne iz starog asfaltnog puta. Asfalt ne može da prekrije istinu. Ovo je novi život cara Nikolaja. Istina je prodrla kroz čeličnu ploču koja je bila stavljena na njegov život u Rusiji”, rekao je patrijarh Kiril.

On je ukazao da u ruskom jeziku riječ spomenik i sjećanje imaju isti korijen i zahvalio ktitorima i finansijerima spomenika.

“Daj Bože da ovaj spomenik sačuva sjećanje na onog koji je založio život za srpski narod. Mi govorimo riječi koje su istina sagrađena krvlju srpskog i ruskog naroda. Daj Bože da se nikada ne zaboravi. Istina pripada Bogu, a Bog je jedan. Slava Srbiji i Rusiji”, rekao je patrijarh Kiril.

Patrijarh srpski Irinej ocijenio je da je današnji dan značajan za sve Srbe, ma gdje se nalazili, jer je u srpskoj prijestonici podignut spomenik hrišćanskom caru Nikolaju Romanovu, koji je svoju državu doveo u pitanje da bi zaštitio pravoslavni srpski narod.

“Ovo nije samo spomenik, već je i mesto gde ćemo se moliti mučeniku. Hvala svima koji su omogućili da ovaj sveti spomenik dođe u centar Beograda da nas podseća. Neka Gospod blagoslovi srpski i ruski narod”, poručio je patrijarh Irinej.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top