Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Otišao i poslednji Dražin ravnogorac

Datum objave: sreda, 4 februara, 2015
Veličina slova: A- A+

U Brežđu sahranjen Svetozar Filipović (91), čiji su ispovest “Novosti” proteklih dana objavile u tri nastavka

S<span>ahranjen Svetozar Filipović</span>

NA mesnom groblju u Brežđu sahranjen je Svetozar Filipović (91), poslednji vojnik Dragoljuba Draže Mihailovića, koji je Ravnogorskom pokretu pristupio maja 1941. godine. Njegovom ispraćaju, uz članove porodice, prisustvovalo je nekoliko stotina prijatelja, poštovalaca Ravnogorskog pokreta, ljudi koji su došli iz svih krajeva Srbije.

Sahranjen je u mornaričkoj uniformi, jer je bio podoficir Kraljevske mornarice. Nije bilo vojnih i državnih počasti.

Poslednji Dražin vojnik minulog vikenda u tri nastavka u “Večernjim novostima” svedočio je o ratu u Srbiji, četnicima i partizanima i o svom tegobnom životu. Naša reporterska ekipa posetila ga je u njegovom domu na Bogojavljenje, 19. januara.

Noć pre nego što je preminuo, kažu, čitao je na stranicama našeg lista svoje svedočenje “Englezi od Draže tražili rudnike”. Posle pročitanog teksta, bio je zadovoljan. Zaspao je i nije se probudio.

Svetozar Filipović rođen je, od oca Božidara i majke Desanke, u Brežđu. Posle niže gimnazije obreo se u Kumboru u Nižoj pomorskoj akademiji, gde ga je zadesio Aprilski rat. Kao kadet vojske u kapitulaciji, vratio se kući i već 15. maja, čuvši da na Suvoboru ima Kraljevske vojske koja neće da se preda, našao se kod Draže kao njegov 27. vojnik.

Učestvovao je u prvim borbama četnika i partizana protiv Nemaca kod Gornjeg Milanovca, poznavao je Žikicu Jovanovića Španca i posećivao majore Aleksandra Mišića (sina slavnog vojvode) i Ivana Fregla, koji su imali štab u Struganiku, a bio je svedok uspostavljanja prve radio-veze četnika sa Englezima. U vreme Tita i neposredno posle njegove ere hapšen je 16 puta.

 

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Bio sam Dražin 27. borac! – Jadovno 1941.

KAKO JE OSNOVANA KOMANDA ČETNIČKIH ODREDA: Dražinu 




Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top