Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Osvještan rekonstruisani spomenik borcima na Žepi

Na mjesnom groblju u mjestu Ljubogošta u opštini Pale danas je osveštano rekonstruisano spomen-obilježje borcima poginulim na Žepi 4. juna 1992. godine.

Osvještan spomenik,. Foto: Srna

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Mihajlo Parađina rekao je novinarima nakon osveštanja spomenika da je u zajedničkoj grobnici na mjesnom groblju sahranjeno devet poginulih boraca, a malo iznad njih još tri borca koji su pojedinačno sahranjeni jer su bili identifikovani.

On je istakao da je stradanje boraca Vojske Republike Srpske /VRS/ na Žepi najtragičniji događaj u novijoj istoriji Pala, te podsjetio da je u jednom danu, uprkos dogovoru koji je postojao sa muslimanskom stranom, na jednom zadatku poginulo 45 pripadnika VRS.

Prema njegovim riječima, i pored dogovora koji su postojali, pokazalo se da se vjekovnom neprijatelju nije moglo vjerovati, jer su napravili zapreke i na podmukao i kukavički način napali srpsku kolonu, koja je išla da obezbijedi neophodna sredstva za pripadnike JNA koji su obezbjeđivali relej na repetitoru Zlovrh.

Parađina je naglasio da je 4. juni 1992. godine tragičan dan koji se treba obilježavati kao značajan datum odbrambeno-otadžbinskog rata, u znak sjećanja na ogroman broj žrtava koje su pale za Republiku Srpsku, kao najvrijedniju tekovinu.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je najmanje što je lokalna zajednica mogla učiniti to što je učestvovala u rekonstrukciji spomen-obilježja za devet palih boraca sa ovog lokaliteta na području Žepe.

„Najmanje što možemo da uradimo jeste da mi svojim djelom budemo kakvi treba da budemo – u duhu Republike Srpske i njenog očuvanja“, istakao je Jugović.

Branka Vuković, supruga poginulog borca na Žepi Momčila Vukovića, ispričala je da je četiri dana poslije tragedije na Žepi izgubila i brata Petra Pandurevića, koji je nastradao u napadu muslimanskih snaga na srpske položaje na Trebeviću.

Osveštenju rekonstruisanog spomen-obilježja na mjesnom groblju u Ljubogošti prisustvovali su predstavnici Boračke organizacije opštine Pale, rukovodstvo opštine Pale, porodice poginulih boraca, predstavnici javnog i političkog života kao i mještani.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Pomen palim borcima i civilnim žrtvama rata u Mezgaja Gaju

Obilježeno 26 godina od stradanja srpskih boraca na Trebeviću

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: