fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OSVEŠTANA SPOMEN-SOBA U DOMU VOJSKE

Osvećenje spomen sobe poginulim pripadnicima VRS u Doboju

Osvećenje spomen sobe poginulim pripadnicima VRS u Doboju


U objektu Doma vojske u Doboju danas je otvorena i osveštana obnovljena spomen-soba za oko 1.800 boraca Vojske Republike Srpske poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu na području Doboja.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije grada Doboja Miladinko Kovačević rekao je novinarima da predstavnici gradske uprave nisu prisustvovali otvaranju, te da su svoje odsustvo obrazložili pisanim putem, uz obrazloženje da je riječ o „nelegalnom činu“.

Kovačević je poručio da je vraćanje spomen-sobe u Dom vojske prvi korak ove organizacije u ostvarivanju njihovih zahtjeva nakon čega slijedi i izgradnja spomenika u Gradskom parku.

„To je stvarno težak put, jer lokalna uprava ne želi ni na koji način da sarađuje s nama da bismo ostvarili zajedničke ciljeve“, rekao je Kovačević.

On je naveo da je sanacija spomen-sobe, koja je koštala oko 6.000 KM, finansirana donatorskim sredstvima i sredstvima Boračke organizacije Doboja.

Prema njegovim riječima, u spomen-sobi izloženi su do sada prikupljena arhiva i eksponati koji su nepotpuni, a obaveza Boračke organizacije je da se ona u narednom periodu kompletira po regijama i mjesnim odborima.

Jasenka Živković, koja je u ratu izgubila sina, poručila je predstavnicima lokalne uprave da ne dozvole da budu zaboravljeni najbolji sinovi Republike Srpske, jer bez njih ne bi bilo „ni njihovih fotelja“.

Predsjednik Predsjedništva dobojske Boračke organizacije Zoran Bijelić kaže da se privodi kraju idejni projekat za izgradnju spomenika u Gradskom parku, te da se čeka sjednica Skupštine grada na kojoj bi trebalo da bude razmatrana odluka o izmjeni regulacionog plana.

Bijelić je naveo da gradonačelnik Doboja Obren Petrović nije održao obećanje da će sa Boračkom organizacijom razgovarati o aktuelnim problemima.

Predstavnici Boračke organizacije zatražili su prošlog mjeseca da spomen-soba, koja je bila smještena u jedan kontejner u porti crkve Rođenja Presvete Bogorodice, bude vraćena u objekat Doma vojske, da se pokrene izgradnja spomen-obilježja poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata na lokaciji centralnog Gradskog parka, da se gradskoj Boračkoj organizaciji dodijeli prostorija u Domu vojske i da se iz objekta izmjesti organizacija „Merhamet“.

Predstavnici Boračke organizacije položili su 9. aprila kamen-temeljac za izgradnju spomen-obilježja poginulim borcima u Parku narodnih heroja u Doboju bez saglasnosti gradske uprave.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

gradska uprava nije nadležna za arhivsku građu iz spomen-sobe

POLOŽEN VIJENAC ZA SRPSKE BRANIOCE GRADA – Jadovno …

Ozren – Vozuća – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: