Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Osuđujuća presuda – potvrda etničkog čišćenja

Savo Štrbac
Savo Štrbac

BEOGRAD, 14. APRILA – Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac izjavio je da očekuje da Haški tribunal osudi hrvatske generale Antu Gotovinu, Ivana Čermaka i Mladena Markača zbog zločina počinjenih u toku i nakon akcije “Oluja” 1995. godine i istakao da je posebno važno da bude prihvaćena teza iz optužbe o etničkom čišćenju, jer presuda sa takvom konstrukcijom udruženog zločinačkog poduhvata neminovno ide i ka hrvatskoj državi.

“Nama je značajno da sud prihvati glavnu tezu optužbe u presudi, a to je da su ova trojica optuženih hrvatskih generala kroz udruženi zločinački poduhvat na čijem čelu je bio Franjo Tuđman, kao predsjednik Hrvatske i vrhovni komandant Oružanih snaga Hrvatske, isplanirali i izveli `Oluju`. Time su zapravo izveli i isplanirali etničko čišćenje Srba sa područja Krajine”, naveo je Štrbac u izjavi Srni.

Štrbac smatra da presuda neminovno mora da dovede do suočavanja Hrvatske sa tamnijom stranom novije istorije i dodao da 1922 ubijenih i nestalih u “Oluji” jeste jedan od crnih rekorda poslednjeg rata na prostorima bivše Jugoslavije.

“Presuda hrvatskim generalima treba da bude kamen međaš koji će Hrvatsku osvijestiti. Kad kaže jedna najveća pravosuda institucija na svijetu da je počinjeno etničko čišćenje, takve činjenice govore da se država mora osvijestiti”, napomenuo je Štrbac.

On je istakao da u prvom planu nije sama visina kazne koju će Haški tribunal sutra izreći Gotovini, Čermaku i Markaču.

U akciji “Oluja” na području Krajine ubijeno je i nestalo 1922, među njima je 1192 civila, od kojih su oko polovine bili stariji od 60 godina, među žrtvama su 534 žene, od kojih su dvije trećine bile starije od 60 godina.

U Haškom tribunalu sutra će biti izrečena presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženima za zločine počinjene u toku i nakon akcije “Oluja” 1995. godine.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: