fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Osuđeno vrijeđanje velikodostojnika

Manastir Trojeručica
Manastir Trojeručica

Eparhija gornjokarlovačka najoštrije je danas osudila pisanje nedeljnika „Novosti“, koji izdaje Srpsko nacionalno vijeće u Hrvatskoj, u kome je objavljen tekst pun uvreda na račun Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i njenih velikodostojnika.

U saopštenju Eparhije navodi se da je riječ o „zlonamjernom i krajnje bezobraznom tekstu Hrvatice Mire Bićanić koja je sebi uzela za pravo da vrijeđa SPC i srpski narod“.

„Srpski narod na ovim prostorima je navikao i na gore, tako da njen tekst i ne bi izazvao nikakeve proteste da nije riječ o osobi koja je zaposlena u Srpskoj pravoslavnoj gimnaziji `Katarine Kantakuzin` u Zagrebu, koja u isto vrijeme piše protiv Srpske crkve kao organizacije koja podržava i blagosilja genocid“, ističe se u saopštenju.

Eparhija zaključuje da je očigledno da Bićanićeva ima problem, „jer je ličnost kojoj SPC smeta, ali joj ne smeta zaposlenje u toj istoj instituciji“.
„Ne bi ulazili u analizu jednog `bolesnog` teksta koji je sve pripadnike klira SPC okarakterisao kao genocidne, jer bi se spustili na nivo osobe koja svoj identitet neprestano i neuspješno traži, pa luta od profesorice do novinarke, od nacionaliste do predavača u Srpskoj gimnaziji, nego ćemo pokušati da sami sebi i našim vjernicima objasnimo sa kakvim ljudima se susreću u politici, a često i na crkvenim skupovima“, navodi se u saopštenju.

Iz SPC ukazuju da je riječ o „Srbima po zadatku“ koji izdaju „nesrećni časopis `Novosti`“.

Uređivački odbor ovog časopisa, kako se navodi, više puta je od crkvenih vlasti opominjan da tekstove koji sadrže zlonamjerne i antisrpske tekstove ne objavljuje, jer to vrijeđa pravoslavne vjernike i izaziva neprijateljsko raspoloženje kod pripadnika drugih vjera.

„Međutim, njima je bilo važnije da uđu u budžet svojih naredbodavaca, nego da poslušaju dobronamerni savjet“, dodaje se u saopštenju SPC.

Eparhija gornjokarlovačka naglašava da je tim „Srbima po zadatku“ bilo važno da se redovno pojavljuju na svim crkvenim skupovima da bi prevarili ono malo naroda koji se još uvijek jedino okuplja u svojim crkvama.

„Moramo da koristimo riječi Svetog Jevanđelja i da im poručimo da ne mogu dva gospodara služiti, jer jednog će voljeti, a drugoga mrziti, a srpski narod i Srpska crkva su prepoznali njihovo lukavstvo, te će im ubuduće uskratiti gostoprimstvo na svim crkvenim skupovima“, najavljuju iz Eparhije.

U saopštenju se pojašnjava da crkvene vlasti na to imaju pravo, jer vjernici već dugo pitaju zašto ateisti i bezbožnici koriste crkvene skupove za svoju promociju.

„Preporučujemo im da zajedno sa svojim `šefovima` odu do Jasenovca i Jadovna, pa kad već pišu o genocidu, neka prebroje grobove srpskih sveštenika koji su svoj život dali čuvajući Sveto pravoslavlje koje nikad nije bilo genocidno nego uvijek uz Hrista raspeto na Krstu“, poručuju iz Eparhije gornjokarlovačke.

Nedeljnik „Novosti“ nedavno je u tekstu pod naslovom „Zločinci i duhovnici“ optužio pojedine vladike SPC, pa i blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla, da su podržavali generala Ratka Mladića i „kompaniju odanu genocidu“.

Izvor: SRNA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: