Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Osudili skrnavljenje, ali i zloupotrebu spomenika

Datum objave: petak, 18 maja, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

borovo_spomenik.jpg

Opštinsko veće Borova osuđuje skrnavljenje spomen-obeležja grafitima, ali ne odobrava postavljanje dodatne ploče na postojeći spomenik jer tekst na njoj, smatraju većnici, je neprihvatljiv i uvredljiv za srpsku zajednicu jer sadrži teške kvalifikacije kojima se upućuje na kolektivnu krivicu.

Na spomenik dvanaestorici hrvatskih policajaca poginulih 2. maja 1991. u Borovu, podignut u tom mestu pre deset godina, ove su godine pripadnici Udruge specijalne policije Domovinskog rata postavili još jednu spomen-ploču na kojoj piše da su “srpski teroristi podmuklo, iz zasede, počinili masakr nad ranjenim i zarobljenim pripadnicima Specijalne policije RH”. Nekoliko dana kasnije, u noći između 6. i 7. maja, nepoznati počinioci oskrnavili su spomen-obeležje ispisavši sprejem “Srbija” i krst sa četiri ćirilična slova “S”.
Povodom ovih događaja, Opštinsko veće Borova održalo je vanrednu sednicu i usvojilo zaključak kojim se osuđuje skrnavljenje spomen-obeležja grafitima te izražava podrška nadležnim telima krivičnog progona na otkrivanju i kažnjavanju vinovnika tog necivilizacijskog čina. Istovremeno je izraženo neodobravanje zbog postavljanja dodatne ploče na postojeći spomenik.

“Tekst ispisan na toj ploči neprihvatljiv je i uvredljiv za srpsku zajednicu, jer sadrži teške kvalifikacije kojima se upućuje na kolektivnu krivicu i kojim se želi nametnuti jednostrana ‘istina'”, navodi se u zaključku.

– Tim sadržajem se prejudicira nešto što nije utemeljeno i dokazano. Na građane ovog mesta se pokušavaju natovariti teške optužbe da smo svi teroristi i da su ovde izvršeni ratni zločini – istakao je predsednik Opštinskog veća, SDSS-ovac Danko Nikolić, dodajući da je ovaj događaj u priličnoj meri uznemirio meštane Borova srpske nacionalnosti.

– Posebno zabrinjava činjenica – dodaje Nikolić – što je postavljanje takve spomen-ploče izvršeno u prisustvu visokih državnih funkcionera, koji su se time prećutno saglasili sa njenim sadržajem.

Sednici je prisustvovao i načelnik Opštine Borovo Rado Bosić koji je rekao da je prijašnjih godina i sam prisustvovao obeležavanju godišnjice pogibije hrvatskih policajaca u Borovu, ali da ove godine to nije učinio upravo zbog saznanja o postavljanju nove ploče, mimo ranije utvrđenog i u pozivnici navedenog protokola te bez uobičajenog dogovora sa predstavnicima borovske opštine.

– Smatram da ploča sa tako ispisanim tekstom ne pripada ovom mestu i ljudima koji u njemu danas žive, nego onima koji nisu tu, već u Hagu ili nekom drugom zatvoru – naglasio je Bosić.

I drugi su većnici izrazili svoje nezadovoljstvo zbog nove spomen-ploče, ali i zbog činjenice što se zaključkom ili saopštenjem za javnost ništa neće postići.

– Spomenik će i dalje ostati, a mi ćemo i dalje biti teroristi. Ko nam garantuje da do sledeće godine neće stići neki novi spomenik, neke nove ideje, nekih novih udruženja i neki novi tekstovi – rekao je većnik Partije podunavskih Srba Zoran Kojić.

Sretenka Čaović, većnica Nove srpske stranke, smatra da je zbog postavljanja spomen-ploče odmah trebalo izraziti nezadovoljstvo Ministarstvu unutrašnjih poslova.

– Prvo, niko nas ništa nije pitao. Drugo, to je vrlo uvredljiv i neprimeren tekst i ovome više nema kraja ni konca! Što se tiče grafita, naravno da ih osuđujemo i nismo za to, ali ne možemo dozvoliti da se lokalna samouprava ovako omalovažava – istakla je Sretenka Čaović, podsetivši da je od Opštinskog veća pre deset godina zatražena i dobivena saglasnost za postavljanje spomenika na kojem su ispisana imena stradalih policajaca.

Izražavamo pijetet prema svim žrtvama

Kao legitimni predstavnici svih građana opštine Borovo, izražavamo pijetet prema svim žrtvama i spremnost na izgradnju suživota. Isto tako, opredeljeni smo da se ratne rane i međusobni sukobi iz prošlosti ne oživljavaju i ne produbljuju, već da se gradi prosperitetna zajednica svih građana, bez obzira na nacionalne, verske, socijalne i druge različitosti, čemu događaji od 2. i 7. maja ne doprinose, te ih najodlučnije osuđujemo i odbacujemo kao neprihvatljive – piše na kraju zaključka koji će biti dostavljen organizatorima Memorijala 12 redarstvenika, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Vukovarsko-sremskoj županiji.

AUTOR: Dragana Bošnjak

 

 

Izvor: snv
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top