fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Osudili skrnavljenje, ali i zloupotrebu spomenika

borovo_spomenik.jpg

Opštinsko veće Borova osuđuje skrnavljenje spomen-obeležja grafitima, ali ne odobrava postavljanje dodatne ploče na postojeći spomenik jer tekst na njoj, smatraju većnici, je neprihvatljiv i uvredljiv za srpsku zajednicu jer sadrži teške kvalifikacije kojima se upućuje na kolektivnu krivicu.

Na spomenik dvanaestorici hrvatskih policajaca poginulih 2. maja 1991. u Borovu, podignut u tom mestu pre deset godina, ove su godine pripadnici Udruge specijalne policije Domovinskog rata postavili još jednu spomen-ploču na kojoj piše da su „srpski teroristi podmuklo, iz zasede, počinili masakr nad ranjenim i zarobljenim pripadnicima Specijalne policije RH“. Nekoliko dana kasnije, u noći između 6. i 7. maja, nepoznati počinioci oskrnavili su spomen-obeležje ispisavši sprejem „Srbija“ i krst sa četiri ćirilična slova „S“.
Povodom ovih događaja, Opštinsko veće Borova održalo je vanrednu sednicu i usvojilo zaključak kojim se osuđuje skrnavljenje spomen-obeležja grafitima te izražava podrška nadležnim telima krivičnog progona na otkrivanju i kažnjavanju vinovnika tog necivilizacijskog čina. Istovremeno je izraženo neodobravanje zbog postavljanja dodatne ploče na postojeći spomenik.

„Tekst ispisan na toj ploči neprihvatljiv je i uvredljiv za srpsku zajednicu, jer sadrži teške kvalifikacije kojima se upućuje na kolektivnu krivicu i kojim se želi nametnuti jednostrana ‘istina'“, navodi se u zaključku.

– Tim sadržajem se prejudicira nešto što nije utemeljeno i dokazano. Na građane ovog mesta se pokušavaju natovariti teške optužbe da smo svi teroristi i da su ovde izvršeni ratni zločini – istakao je predsednik Opštinskog veća, SDSS-ovac Danko Nikolić, dodajući da je ovaj događaj u priličnoj meri uznemirio meštane Borova srpske nacionalnosti.

– Posebno zabrinjava činjenica – dodaje Nikolić – što je postavljanje takve spomen-ploče izvršeno u prisustvu visokih državnih funkcionera, koji su se time prećutno saglasili sa njenim sadržajem.

Sednici je prisustvovao i načelnik Opštine Borovo Rado Bosić koji je rekao da je prijašnjih godina i sam prisustvovao obeležavanju godišnjice pogibije hrvatskih policajaca u Borovu, ali da ove godine to nije učinio upravo zbog saznanja o postavljanju nove ploče, mimo ranije utvrđenog i u pozivnici navedenog protokola te bez uobičajenog dogovora sa predstavnicima borovske opštine.

– Smatram da ploča sa tako ispisanim tekstom ne pripada ovom mestu i ljudima koji u njemu danas žive, nego onima koji nisu tu, već u Hagu ili nekom drugom zatvoru – naglasio je Bosić.

I drugi su većnici izrazili svoje nezadovoljstvo zbog nove spomen-ploče, ali i zbog činjenice što se zaključkom ili saopštenjem za javnost ništa neće postići.

– Spomenik će i dalje ostati, a mi ćemo i dalje biti teroristi. Ko nam garantuje da do sledeće godine neće stići neki novi spomenik, neke nove ideje, nekih novih udruženja i neki novi tekstovi – rekao je većnik Partije podunavskih Srba Zoran Kojić.

Sretenka Čaović, većnica Nove srpske stranke, smatra da je zbog postavljanja spomen-ploče odmah trebalo izraziti nezadovoljstvo Ministarstvu unutrašnjih poslova.

– Prvo, niko nas ništa nije pitao. Drugo, to je vrlo uvredljiv i neprimeren tekst i ovome više nema kraja ni konca! Što se tiče grafita, naravno da ih osuđujemo i nismo za to, ali ne možemo dozvoliti da se lokalna samouprava ovako omalovažava – istakla je Sretenka Čaović, podsetivši da je od Opštinskog veća pre deset godina zatražena i dobivena saglasnost za postavljanje spomenika na kojem su ispisana imena stradalih policajaca.

Izražavamo pijetet prema svim žrtvama

Kao legitimni predstavnici svih građana opštine Borovo, izražavamo pijetet prema svim žrtvama i spremnost na izgradnju suživota. Isto tako, opredeljeni smo da se ratne rane i međusobni sukobi iz prošlosti ne oživljavaju i ne produbljuju, već da se gradi prosperitetna zajednica svih građana, bez obzira na nacionalne, verske, socijalne i druge različitosti, čemu događaji od 2. i 7. maja ne doprinose, te ih najodlučnije osuđujemo i odbacujemo kao neprihvatljive – piše na kraju zaključka koji će biti dostavljen organizatorima Memorijala 12 redarstvenika, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Vukovarsko-sremskoj županiji.

AUTOR: Dragana Bošnjak

 

 

Izvor: snv

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: