fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ОСУДА ПОСТАВЉАЊА БИЈЕЛЕ ТРАКЕ НА СПОМЕНИК НАРОДНОМ ХЕРОЈУ

Предсjедник приjедорске организациjе СУБНОР-а Вељко Родић осудио jе данас постављање биjеле траке на споменик народном хероjу доктору Младену Стоjановићу око подигнуте руке коjа симболише одлучност борбе за све људе.

Биjела трака на споменику Младену Стоjановићу

Биjела трака на споменику Младену Стоjановићу

„Такав чин заслужуjе осуду свих слободарски настроjених људи, а посебно наше организациjе коjа jе осjетљива кад неко за своj рачун и за своjе циљеве жели да злоупотриjеби име и дjело нашег прослављеног доктора“, рекао jе Родић на конференциjи за новинаре у Приjедору.

Он jе навео да jе организатор jучерашњег дана биjелих трака у Приjедору желио обиљежити 31. маj 1992. године.

„То jе дан коjи jе по свему био посљедица неуспjелог напада на Приjедор. Таj напад ниjе имао за циљ слободу свих, већ сасвим нешто друго“, рекао jе Родић говорећи о нападу паравоjних муслиманских формациjа 30. маjа 1992. године у коjем jе у Приjедору погинуло 15, а рањено 26 полицаjаца и воjника.

Да ли jе мотив постављања биjеле траке то што се жели обиљежити неуспjели напад и убиjање недужних људи у раним jутарњим сатима или jе риjеч о нечему другом, можемо само да нагађамо, али оно што jе сигурно тачно jесте да не дозвољавамо да се наш наjвећи хероj на било коjи начин користи за поjединачне интересе било коjе групе грађана“, поручио jе Родић.

Он jе позвао суграђане да се окрену стварању бољих услова живота за све и да у доктору Младену Стоjановићу траже узор за своjе понашање, а не средство за остварење парциjалних циљева.

„Да ли jе њима познато да jе град Приjедор у Другом свjетском рату изгубио 987 дjеце и да jе имао 4.037 цивилних жртава фашистичког терора? Од укупно 987 дjеце 137 страдало jе у логорима, а сва остала су жртве покоља. Шта би било кад бисмо ми сада покренули акциjу да на посебан начин обиљежавамо крваве дане у Приjедору од 30. jула 1941. до 2. августа 1941. године када су усташе у овом граду побиле 1.500 људи“, упитао jе Родић.

Предсjедник СУБНОР-а Републике Српске Благоjа Гаjић рекао jе да jе биjела боjа знак предаjе и да не приличи народном хероjу Младену Стоjановићу.

„Ми борци НОБ-а борићемо се на све начине да се супротставимо онима коjи желе умањити значаj наше борбе, чуваћемо траjно њене тековине и преносити на младе, на потомке и на поштоваоце бораца НОБ-а“, поручио jе Гаjић.

У Приjедору jе jуче инициjатива „Јер ме се тиче“ организовала мирну шетњу захтиjеваjући изградњу споменика за стотину двоjе дjеце убиjене 1992. године у овом граду. Учесници су носили биjеле траке на надлактицама, а jедна трака осванула jе и на споменику доктору Младену коjи се налази испред зграде градске управе.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

СЈЕЋАЊЕ НА МЛАДЕНА СТОЈАНОВИЋА – Jadovno 1941.

Борис Радаковић: Гугл и хронологиjа злочина у Приjедору …

(НЕ)ЗАБОРАВЉЕНИ ЗЛОЧИН НАД ЦИВИЛИМА – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: