fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OSUDA MILANOVIĆEVIH IZJAVA U KOJIMA VRIJEĐA SRPSKE ZVANIČNIKE

Miodrag_Linta

Miodrag Linta

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta osudio je izjavu hrvatskog premijera Zorana Milanovića, u kojoj je vrijeđao predsjednika Srbije i odbio bilo kakav razgovor sa srpskim premijerom.

Povodom izjave hrvatskog premijera da „ne zna ko je Tomislav Nikolić i koji posao obavlja“, Linta je ocijenio da je „jadno da se Milanović spušta na takav nivo da vrijeđa predsjednika srpske države“.

„Nažalost, Milanović sve više pokazuje netrpeljivost jer smatra da je Hrvatska tobože više vrijedna od Srbije i da mu nije potreban nikakav razgovor. Očigledno je da Milanović odbija istinski dijalog sa Srbijom, jer ne želi dobre odnose između dvije države na osnovama međusobnog poštovanja i ravnopravnosti“, naveo je Linta u saopštenju.

On smatra da izjave Milanovića pokazuju da u Hrvatskoj sve više vlada nervoza zbog činjenice da Srbiji, zbog ekonomskih reformi i odnosa prema izbjeglicama, raste ugled u međunarodnoj zajednici.

Linta izražava čuđenje zbog činjenice da hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović uslovljava sastanak sa predstavnicima vlasti u Srbiji, ukoliko zvanični Beograd napravi pomak u rješavanju nekih otvorenih pitanja, kao što je pitanje nestalih.

Prema njegovim riječima, Kitarovićeva veoma dobro zna da je Hrvatska postala član EU, a da nije riješila brojna otvorena pitanja između dvije države.

„U pitanju su oduzeta imovinska i stečena prava protjeranih Srba, nesprovođenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji garantuje upotrebu srpskog jezika i ćirilice u javnom životu i zapošljavanje Srba u javnom sektoru“, naveo je Linta.

Osim toga, kaže Linta, tu je i nekažnjavanje počinilaca ratnih zločinaca prema srpskim civilima i zarobljenicima, odbijanje da se priznaju srpske žrtve i obeštete porodice žrtava i odbijanje da se ekshumiraju posmrtni ostaci srpskih žrtava sa poznatih grobnih mjesta u Hrvatskoj.

Linta je pozdravio izjavu srpskog premijera Aleksandra Vučića da je Srbija uvijek spremna na razgovore zbog regionalne stabilnosti i prijateljskih odnosa među narodima i državama.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Obnavlja li se u Hrvatskoj antifašizam Stipe Šuvara …

A. Vulin: Srbi u „Oluji“ bježali pred ustaškim generalom …

Histerija oko dana sećanja – Jadovno 1941.

Kako je Zoki uveo Srbiju u EU – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: