fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ШТРБАЦ: НЕ МАНИПУЛИШЕМО ИСТИНОМ ЗА РАЗЛИКУ ОД ХРВАТА

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/kosti-identifikacija.jpg

БЕОГРАД, 14. МАЈА /СРНА/ – Директор Документационо информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац изjавио jе Срни да оваj центар ниjе имао намjеру да стављањем Хрватице Мариjе Ераковић на списак имена 19 Срба коjи су идентификовани манипулише истином, већ да су околности њеног живота условиле да се нађе међу српским жртвама.

Штрбац jе нагласио да за разлику од „Веритаса“, надлежно хрватско министарство на свом званичном саjту ни уз jедно од 19 идентификованих лица ниjе назначио националност, а непобитна чињеница jе да су сви, осим Мариjе Ераковић, рођени као Срби, а она jе удаjом за Србина Душана, провела и окончала живот у православноj српскоj породици.

Реагуjући на писану примjедбу Дамира Фотића, блиског рођака Мариjе Ераковић, упућену Срни да jе преношењем саопштења „Веритаса“ обманула „србиjанску jавност“, Штрбац jе нагласио да jе низ чињеница условило да се Мариjа Ераковић нађе на списку.

„Она jе била удата за Србина Душана Ераковића. Сахрањена jе на православном гробљу у селу Кричка код Дрниша и Срби су jе приjавили као несталу. На списак хрватског МУП-а несталих Хрвата стављена jе тек приjе двиjе године“, поjаснио jе Штрбац.

Он jе нагласио да су Фотићеви наводи да су покоjну Мариjу убиле паравоjне српске формациjе непровjерене и указао да се не могу третирати као истините.

„Срби су jе приjавили као несталу. Немамо информациjу ко jу jе убио. У село Кричка било jе упада разних паравоjски и оружаних група. Рекли смо да jе српске националности. Иако jе и рођена као Хрватица живjела jе у српскоj породици. Неко jу jе од родбине тек приjе двиjе године приjавио да jе нестала, а заправо ниjе нестала. Она jе сахрањена, а Срби су jе приjавили“, нагласио jе Штрбац.

Директор „Веритаса“ jе констатовао да jе питање несталих у Хрватскоj и даље полигон за броjне манипулациjе и да су Хрвати раниjи списак несталих, коjи су предочили на недавном суђењу по међусобним тужбама Србиjе и Хрватске за геноцид пред Хашким трибуналом са 856 проширили на 1.600 лица.

„Сад су на списку и Срби и Хрвати. Смањуjу нам броj и узимаjу онаj коjи њима одговара“, упозорио jе Штрбац.

Документационо информациони центар „Веритас“ jуче jе обjавио списак 19 лица коjа су идентификована на Заводу за судску медициjу и криминалистику Медицинског факултета у Загребу.

У саопштењу „Веритаса“ jе наведено да jе риjеч о 19 лица српске националности.

Једно, од идентификованих Мариjа Ераковић рођена jе као Хрватица и католкиња.

 

Извор:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане виjести:

Загреб: Идентификовано 19 Срба страдалих у рату

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: