fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Парастос српским жртвама у акцији „Масленица“

sveti marko.jpg

У цркви Светог Марка у Београду служен jе парастос српским жртвама убиjеним приjе 19 година у акциjи хрватске воjске „Масленица“ на Равне Котаре, jужне диjелове Републике Српске Краjине (РСК), када jе погинуло 348 Срба, међу коjима 35 жена и троjе дjеце.

У Хрватскоj за ове злочине jош нико ниjе процесуиран, a породице српских жртава из удружења „Суза“ вjеруjу, како су навеле у саопштењу, да ће Србиjа инсистирати код органа власти Хрватске да се они коjи су починили злочин у овоj акциjи процесуираjу и адекватно казне.

Парастосу су присуствовали представници породица жртава и избjегличких удружења Чедомир Марић и Милоjко Будимир, као и директор Документационо-информативног центра „Веритас“ Саво Штрбац.

Марић jе рекао Срни и РТРС да за све ове године jош нико ниjе процесуиран за оваj злочин, мада су неки међу њима, хрватски официри, Анте Готовина и Мирко Норац, коjи су у томе учествовали, осуђени али за друге злочине.

„Можда ћемо за 20-ту годишњицу имати нешто више рећи, можда ће неко ново вриjеме и кретање у Хрватскоj бити позитивниjе, па ће се, ипак, суочити са прошлошћу и истином о њоj“, рекао jе Марић, наводећи да породице жртава увиjек живе у нади да ће правда бити задовољена.

Након парастоса породице жртава положиле су виjенац на спомен плочу жртвама у Ташмаjданском парку код цркве Светог Марка.

У овоj, трећоj по реду агресиjи Хрватске на заштићену зону УН, осам лица се jош води као нестало, неколико села jе уништено, а у збjеговима jе умрло jош 165 лица, углавном стариjе популациjе.

У тоj агресиjи наjвише су страдала три српска села – Ислам Грчки, Кашић и Смоковић, као и етнички мjешовита села Мурвица, Црно, Земуник Горњи, Пољица и Ислам Латински.

Срби из ових села су убиjени, прогнани или одведени у затворе и логоре, њихова богата имања су опљачкана, опустошена и уништена, а културни споменици, гробља и цркве девастирани, оскрнављени или порушени.

Међу њима су и Двори Јанковић Стоjана у Исламу Грчком са црквицом Светог Георгиjа у коjоj jе сахрањен познати књижевник Владан Десница, цркве Светог Георгиjа у Смоковићу и Светог Илиjе у Кашићу.

Један од тежих злочина, већ првог дана агресиjе, догодио се на превоjу Мали Алан на Велебиту, у непосредноj близини осматрачнице Унпрофора, када су припадници хрватске специjалне полициjе, мучки из засjеде убили и масакрирали 22 припадника Српске воjске Краjине (СВК) с подручjа Грачаца.

Операциjу „Масленица“ планирали су и извели хрватски генерали Јанко Бобетко, Анте Готовина, Анте Росо, Мирко Норац и Младен Маркач, уз знање и одобрење тадашњег предсjедника државе и врховног команданта оружаних снага Хрватске Фрање Туђмана.

Тадашњи начелник артиљериjе сектора „Велебит“ био jе Агим Чеку, донедавни предсjедник Владе Косова, од чиjих jе граната наjвише цивила страдало.

Извор: срна

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: