fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Одржан помен Народном хероју, мајору Милану Тепићу

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/milan-tepic.jpg

Уз песму ”Тамо далеко” на Дедињу у улици ”Милана Тепића” српска воjска, породица и приjатељи страдалог хероjа, припадници ратних удружења и представници Српског сабора Заветници положили су венац на спомен плочу и запалили свеће за покоj душе и вечну славу маjора Милана Тепића, коjи jе у Бjеловару 1991. године, попут воjводе Стевана Синђелића, жртвовао своj живот на бранику отаџбине.

Јула месеца 1991. маjор Тепић се нашао у централном складишту борбених средстава у селу Беденику у близини Бjеловара. Припадници хрватског Збора народне гарде (Зенге) су припаднике Југословенске народне армиjе, коjи су се налазили на одслужењу воjног рока у касарни „Божидар Аџиjа“ у Бjеловару, држали у окружењу.

У касарни се налазила 265. моторизована бригада ЈНА и новопридошли регрути. Команда 5. воjне области ЈНА у Загребу jе послала Посматрачку мисиjу тадашње „Европске заjеднице“ коjоj припадници Збора народне гарде нису дозволили приступ у касарну.

Пребег из ЈНА потпуковник Јосип Томшић, коjи jе у међувремену постао командант одбране Бjеловара, припремио jе напад на касарну у коjоj су се налазили преостали воjници, официри и њихови чланови фамилиjа коjи нису пребегли на другу страну. Касарна у коjоj данима ниjе било воде и струjе jе нападнута са 2.000 воjника. Пошто команда ЈНА ниjе послала помоћ, командант бригаде пуковник Раjко Ковачевић jе наредио предаjу и одлагање оружjа.

По уласку у касарну, тадашњи председник Кризног штаба Бjеловара Јуре Шимић jе наредио да се припадници ЈНА скину до поjаса, након чега jе из строjа извео команданта Раjка Ковачевића са помоћницима, потпуковника Миљка Васића и капетана прве класе Драгишу Јовановића, коjе jе потом одвео 50 метара даље и убио из пиштоља.

Тепић jе био приморан да се са своjим воjницима повуче у складиште и организуjе одбрану од хрватских паравоjних формациjа коjе су опколиле обjекат. Двадесет и деветог септембра 1991. не желећи да препусти неприjатељу оружjе коjим би убиjао његове воjнике, маjор Милан Тепић дигао jе у ваздух воjно складиште и себе. Ово дело многи су упоредили са сличним потезом ресавског воjводе Стевана Синђелића.

Приликом покушаjа заузимања складишта мунициjе маjор Тепић jе складиште дигао у ваздух и при томе jе према званичним подацима, поред њега, погинуло 11, а према незваничним преко 200 нападача коjи су се касниjе водили као „нестали“. У одређеном часу воjницима ЈНА jе наређено да се повуку од главног обjекта – на безбедну раздаљину.

Ово наређење маjора Тепића ниjе послушао воjник на одслужењу воjног рока, Стоjадин Мирковић, коjи jе из оклопног транспортера деjствовао по неприjатељу све док ниjе био погођен противоклопним проjектилом. У знак одмазде стрељан jе заробљеник – командир страже Ранко Стефановић.

 

Извор: СРБИН.ИНФО

 

Везане виjести:

ДАНАС 21 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА ВОЈНИКА У БЈЕЛОВАРУ

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: