fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

„Мерчеп наређивао ликвидације“

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/mercep.jpg

Загреб – Члан бивше хрватске владе националног јединства Живко Јузбашић рекао је на суду да је Томислав Мерчеп наређивао припадницима своје јединице ликвидације цивила.

„Јединица Томислава Мерчепа била је ескадрон смрти“, рекао је Јузбашић у наставку суђења Томиславу Мерчепу за ратни злчина над српским цивилима на подручју Загреба, Пакраца и Кутине крајем 1991.

Он је Мерчепа назвао „алфом и омегом“, особом која је као непосредни старешина издавала директна наређења припадницима своје паравојне формације.

Томиславу Мерчепу суди се на Жупанијском суду у Загребу да је као командант резервне јединице МУП-а одговоран за ратни злочин над српским цивилима на подручју Загреба, Пакраца и Кутине, крајем 1991. Оптужница га терети за убиство 43 особе међу којима су и три члана породице Зец из Загреба, као и за нестанак још три особе.

Будући да је у влади био задужен за међунационалне односе, Јузбашић је сведочио да је у неколико година стотине особа од њега тражило помоћ због одвођења, претњи и застрашивања људи само зато што су били Срби, као и да се увек помињала јединица која је сејала смрт. О свему је, како је рекао, обавештавао државни врх на челу с тадашњим председником Фрањом Туђманом.

Слично је сведочио и бивши ратни премијер Јосип Манолић, који је данас на суду у Загребу рекао да је државни врх знао да су „мерчеповци“ одводили српске цивиле, али да је постојала политичка процена да се не процесуирају „домаћи људи“, како то не би искористила друга страна.

Сведок је Мерчепа назвао издајником, јер је, како је сведочио, одбио да учествује у пробоју на Вуковар.

На суду у Загребу сутра би требало да сведочи бивши „мерчеповац“ Синиша Римац који је 2005. осуђен на осам година затвора због убиства једног Србина у Пакрачкој Пољани крајем 1991.

Бивши председник Хрватске Стјепан Месић 2010. помиловао је Римца на крају свог мандата, смањивши му казну за годину дана.

Таква одлука изазвала је бројне критике будући да је Римац један од припадника „мерчеповаца“ који су признали ликвидацију загребачке породице Зец, међу њима и 12-годишње Александре, крајем 1991, али за тај злочин никад нису одговарали због процедуралних пропуст , односно признања без присуства адвоката.

Извор: Б92

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: