Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

OSLOBODITI SE ILUZIJE O NAPRASNOM TURSKOM PRIJATELjSTVU

Datum objave: nedelja, 26 avgusta, 2012
Veličina slova: A- A+

darko-tanaskovic.jpgBEOGRAD, 20. AVGUSTA /SRNA/ – Osmansku istorijsku geografiju Balkana turski premijer Redžep Erdogan i njegovi istomišljenici nastoje da prevedu u realnu političku geografiju obnovljene turske moći, a Sarajevo, Mostar i Novi Pazar na toj željenoj mapi važniji su od Beograda, izjavio je orijentalista i diplomata Darko Tanasković iz Beograda.
Tanasković je ocijenio da bi bilo dobro da se s Turskom nastavi unapređivati saradnja u svemu što je za Srbiju i za sve Srbe korisno, posebno u najšire shvaćenom ekonomskom domenu, jer ona u mnogo čemu može biti veoma zahvalan partner.

„Politički, treba se osloboditi iluzije, ako takva postoji, o nekakvom naprasnom turskom prijateljstvu i nepristrasnosti u balkanskim stvarima i, najzad, nikako ne bi valjalo podleći neoosmanističkoj kampanji preispitivanja i revidiranja naše percepcije duge zajedničke istorije, konkretno perioda osmanske vlasti na Balkanu“, rekao je Tanasković za beogradsku „Politiku“.

On je zaključio i da bi „i Turcima bilo korisnije da odustanu od pokušaja pozitivnog kulturno-političkog i simboličkog valorizovanja i instrumentalizovanja razdoblja koje Srbi listom doživljavaju kao okupaciju“.

„To nikako ne može biti, kako neoosmanisti žele da predstave, istorijski kredit koji bi im davao neka posebna prava da usmeravaju sadašnjost i budućnost potomaka onih čijim su precima vekovima naplaćivali glavarinu“, naveo je Tanasković.

Komentarišući nedavnu izjavu turskog premijera Erdogana da je BiH, zapravo, provincija Turske i da je njegova obaveza kao premijera da brine i o Sarajevu, Tanasković je naveo da su glavno uporište turskog djelovanja na Balkanu muslimanske zajednice.

„U geopolitičkim i civilizacijskim koordinatama neoosmanizma, glavno uporište turskog delovanja na Balkanu jesu ovdašnje muslimanske zajednice, a prvenstveno Albanci i Bošnjaci, za koje je turski premijer Redžep Erdogan nedavno izjavio da mu ih je Alija Izetbegović na samrti ostavio u amanet“, rekao je Tanasković.

On kaže da Erdogan i Beograd smatra važnim političkim centrom s kojim se računa, „a Srbiju, doduše, nezgodnim, ali i nezaobilaznim partnerom u ostvarivanju balkanske politike svoje države“.

„Za neoosmaniste su balkanski muslimani potomci Osmanlija, a samim tim i štićenici Turske koja se prisetila svoje imperijalne slave i želi da je na savremeni način obnovi, političkim, privrednim, komunikacijskim i kulturnim sredstvima, uz povremeno diskretno podsećanje i na respektabilnu vojnu moć“, objasnio je Tanasković.

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

“Povartak Turske na Balkan” i dva kratka osvrta na prošlost
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top