Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Optužnice za zločin nad Srbima u Kukavicama

Datum objave: četvrtak, 19 juna, 2014
Objavljeno u Sarajevo - Romanija
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/sudbih.jpg

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv četiri lica za ratni zločin nad srpskim civilima u konvoju izbjeglica 1992. godine u blizini Rogatice, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv četvorice bivših pripadnika tzv. Armije RBiH, koja ih tereti za ratni zločin u kojem je ubijeno više od 20 civila srpske nacionalnosti u mjestu Kukavice, u opštini Rogatica.

Tužilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Emira Drakovca iz Goražda, zaposlenog u Oružanim snagama BiH u činu kapetana, te Muhameda Šišića, Aziza Šuše i Tarika Šišića, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Muhamed Šišić tereti se da je kao komandant Diverzantskog voda, a ostali optuženi da su kao pripadnici tog voda tzv. Armije RBiH, 27.
avgusta 1992. godine, koordinisali i izvršili napad na kolonu srpskih izbjeglica koja se kretala iz mjesta Jabuka, iz pravca Goražda, prema Rogatici.

Napad na civile, koji su se prevozili u više vozila počinjen je u selu Kukavice, opština Rogatica, kada je ubijena najmanje 21 osoba, oba pola,
među kojima je bilo i maloljetnika, osoba starije životne dobi, kao i majki sa djecom, više osoba je ranjeno, a izvršena je pljačka i paljenje imovine koju su izbjeglice prevozile.

Emir Drakovac tereti se da je krajem 1992. godine, u opštini Foča, počinio ratni zločin ubistva i sakaćenja sjekirom tri žrtve, koje su
mučene i ubijene na izuzetno surov način.

Tužilaštvo BiH je, zajedno sa MUP-om Republike Srpske, sprovelo temeljnu istragu u ovom predmetu i zahvaljujući profesionalnoj i dobroj
saradnji policije, tužilaca i istražilaca, prikupljeni su dokazi za podizanje optužnice i procesuiranje odgovornih osoba.

U ovom predmetu pripadnici MUP-a RS imali su ključnu ulogu u prikupljanju dokaza i iskaza svjedoka ratnog zločina u Kukavicama, ističe
se u saopštenju.

Tužilaštvo BiH uputilo je prema Sudu BiH, optužnicu na potvrđivanje, a uz optužnicu je proslijeđeno više od 200 dokaznih materijala i
predloženo ispitivanje više od 80 svjedoka optužbe.

U napadu na civilni konvoj izbjeglica 1992. godine ubijeno je više od 20 civila srpske nacionalnosti, uglavnom, žena i djece, a više desetina
je ranjeno.

Iz Tužilaštva BiH najavili su da će više informacija biti proslijeđeno uskoro.

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top