Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Optužnica za zločine u “Silosu”

Datum objave: petak, 30 decembra, 2011
Objavljeno u Sarajevo - Romanija
Veličina slova: A- A+

Sud_BiH

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv osam lica zbog sumnje da su od 1992. do 1996. godine počinila ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na širem području grada Sarajeva i u opštini Hadžići.

Optužnica je podignuta protiv Mustafe Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera.

Navedena lica uhapsili su 22. novembra pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/ jer su osumnjičena za učestvovanje u sistematskom udruženom zločinačkom poduhvatu i ratnim zločinima učinjenim od maja 1992. do januara 1996. godine, na širem području grada Sarajeva, uključujući opštinu Hadžići.

U optužnici Tužilaštva BiH navodi se da je u različitom vremenskom periodu, od jednog do 1 334 dana, u logoru “Silos” bilo protivpravno zatvoreno najmanje 500 civilnih lica srpske nacionalnosti, te najmanje 90 lica hrvatske nacionalnosti.

U prostorijama Osnovne škole “9. maj” u Pazariću bilo je protivpravno zatvoreno najmanje 140 lica srpske nacionalnosti, a u magacinima kasarne “Krupa” u Zoviku bilo je protivpravno zatvoreno najmanje 150 lica srpske i najmanje 30 lica hrvatske nacionalnosti.

Zarobljeni civili su bili izloženi nečovječnom postupanju, mučenju, namjernom nanošenju snažnog fizičkog ili duševnog bola ili patnje, nanošenju velikih patnji i povreda fizičkog integriteta ili zdravlja, oduzimanju prava na pravično suđenje, kao i prisiljavanju na prinudni rad.

Tužilaštvo je saopštilo da je optužnica proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top