fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OPSTRUKCIJA EKSHUMACIJE SRPSKIH ŽRTAVA

Milutin Mišić

Milutin Mišić


Član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Milutin Mišić optužio je Tužilaštvo BiH da namjerno opstruiše proces ekshumacije srpskih žrtava, te da odbija da vodi istrage o zločinima koji su počinjeni nad Srbima u proteklom ratu.

Mišić tvrdi da nadležni u Tužilaštvu BiH, osim što odbijaju da izdaju naloge za otkopavanje grobnica i pronalaženje posmrtnih ostataka ubijenih Srba, ne žele da povedu ni istrage o ubistvima srpskih civila i vojnika, iako o tome posjeduju brojne dokaze.

„U Tužilaštvu BiH je na čekanju više od stotinu zahtjeva za ekshumacije srpskih žrtava, a neki od ovih zahtjeva su na čekanju više od četiri godine“, rekao je Mišić za „Pres Republika Srpska“.

On je dodao da se u Tužilaštvu ne vode ni istrage za desetine lica srpske nacionalnosti za koje postoje dokumenti da su u ratu bili lišeni slobode, bili predmet torture, te da su se neki nalazili na zvaničnim spiskovima za razmjenu kao živi, a da ih danas nema ni među živima ni mrtvima.

Mišić je kao poseban primjer nerada, nebrige i diskriminacije srpskih žrtava naveo odnos Tužilaštva BiH prema predmetu „Alipašin most“, gdje je utvrđeno da u nasipu, kojim je uređeno korito rijeke Miljacke, ima kostiju srpskih žrtava.

„Treba li uopšte da kažem da Tužilaštvo ne vodi istragu odakle je ta zemlja dovezena, ko su bili izvođači radova i da li su to kosti iz neke primarne ili masovne sekundarne grobnice, koja je nastala prikrivanjem zločina nad oko 250 ubijenih sarajevskih Srba koji su odvedeni na gubilišta iz svojih stanova“, naveo je Mišić.

Prema njegovim riječima, Tužilaštvo BiH ne vodi istragu ni po jednom predmetu koji se tiče zarobljenih i ubijenih Srba u Srebrenici za čijim ostacima se još traga.

Predsjednik Republičke organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je da apsolutno podržava odluku srpskog člana Kolegijuma direktora Instituta da kaže pravu istinu o tome kako Tužilaštvo BiH tretira srpske žrtve.

„Tužilaštvo BiH svakim danom pokazuje da je riječ o klasičnoj antisrpskoj instituciji i da sa njim treba prekinuti svaku saradnju. Oni bukvalno čine novi zločin nad srpskim žrtvama“, poručio je Mitrović.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

ANALIZIRATI ZAKON O NESTALIM LICIMA BiH – Jadovno …

INSTITUT ZA NESTALA LICA BiH ZA ČETIRI GODINE …

MITROVIĆ: POKRENUTI TRAŽENjE NESTALIH SRBA …

MITROVIĆ: DISKRIMINATORSKI ODNOS INSTITUTA ZA …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: