fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Општина Равно одбија да врати дио имовине манастиру Завала (ВИДЕО)

Већ три године федерална општина Равно одбиjа да врати дио некретнина манастиру Завала. Чињеницом да Срби у Херцеговачко-неретванском кантону нису уставна категориjа, изгледа, руководе се и локалне институциjе.

Manastir_Zavala_001

Манастир Завала

Отворено НЕ враћању диjела национализоване имовине упутила jе хрватска већина у локалноj скупштини приjе десетак дана.

Српски одборници тврде да jе све jасно – нема добре воље за оно што jе у наjвећем диjелу БиХ учињено према вjерским заjедницама.

Једногласан став хрватских одборника, тврде, личи на наставак онога што су урадиле комунистичке власти 1959. када су практично отеле манастирске обjекте, земљу, а нешто касниjе и српска гробља.

До национализациjе, без накнаде, манастирски школа и конак, са припадаjућим земљиштем, власништво су Манастира Завала jош од 19.виjека. Временом су миjењали намjену, а од протеклог рата су рушевине.

“Они желе да ту имовину узму, задрже, украду… Овдjе и врапци знаjу да jе то манастирско, ниjе локалних ни Хрвата ни Срба, али изгледа да то jедино општина не зна”, каже за РТРС отац Василиjе, игуман манастира Завала.

Поврат обjеката са земљиштем, коjе чини манастирски комплекс, Манастир Завала тражи од 2012.године. Наjприjе jе захтjев адвоката одбиjен, а сада и захтjев српских одборника.

„Порука Србима у Федерациjи jе генерална, она jе jасна. Порука jе ако се настави не да ћемо бити у лошем положаjу него нас неће бити никако“, изjавио jе Перо Средановић (СНСД), потпредсjедник Општинског виjећа.

Српски одборници кажу да се хрватске колеге позиваjу на законска рjешења. Глас начелника Равног и предсjедника локалног парламента нисмо чули – нису одговарали на позиве ни дописе.

“То jе кад се позиваш на право и правду, а ту нема ни правде ни истине, онда то прелази у насиље и дискриминациjу.”, сматра игуман Василиjе.

У Епархиjи Захумско-херцеговачкоj и приморскоj припремаjу документациjу за институционалну процедуру.

“Имамо документациjу из Аустроугарске, Краљевине, из архива БиХ, Југославиjе, из Бечког архива, захтjев за национализациjу из 1959”, каже Предраг Јовановић, административни радник у Епархиjи ЗхиП.

Имовину СПЦ, без њеног знања, прометовале су и власти почетком осамдесетих. Тада су локално српско гробље прениjеле у власништво пољопривредног предузећа.

„Послиjе рата фирма не постоjи каква jе била, а гробље jе припало Општини. Онаj дио у Федерациjи пребацила jе општина на себе послиjе рата”, риjечи су Миjомира Кораћа, српског одборника (СНСД) у општини Равно.

Дописи о овом случаjу, потврђено jе из Епархиjе Захумско- херцеговачке и Приморске, стићи ће на адресе релевантних институциjа. Манастир Завала, у одбрани имовине и интегритета, добиjао jе спорове са турским и аустро-угарским властима. Оваj траjе.

Извор: Радио Телевизиjа Републике Српске

 

Везане виjести:

У сваком камену уклесана молитва – Jadovno 1941.

Крвави камен херцеговачки: Видовдански покољи – Jadovno 1941.

НЕ ПРЕСТАЈЕ ОТИМАЧИНА! – Jadovno 1941.

КАДА СЕ ВРАТИ НАРОД, БИЋЕ ВРАЋЕНЕ И УМЈЕТНИНЕ …

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: