fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Opasno poređenje Sarajeva sa Jedrenom

Tajip Erdogan
Tajip Erdogan

Izjave turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana o tome da je sudbina Sarajeva kao i sudbina Jedrena, nekadašnje prijestonice Osmanlijskog carstva, samo potpaljuju vatru na Balkanu i nikome, pa ni BiH, ne idu u prilog, smatraju srpski i hrvatski stručnjaci i političari.

S druge strane, Bošnjaci ističu da ne vide ništa loše u turskom uticaju na Balkanu, te da to treba iskoristiti jer je riječ o zemlji koja je ekonomski sve jača i koja svoje uticaje širi ne samo na Balkan nego i na druge dijelove svijeta, pišu današnje „Nezavisne novine“.

Erdogan je prošle sedmice na Balkanskom forumu u Njujorku, kojem su prisustvovale sve zemlje osim Srbije i Grčke, rekao da je Balkan srce Turske. „Sudbina Sarajeva je sudbina Jedrena, sudbina Skoplja je sudbina Kosova, sudbina Palestine je sudbina Istanbula, pa bi u tom slučaju sudbina čovječanstva trebalo da bude i sudbina Ankare“, rekao je Erdogan i dodao da se svi problemi na Balkanu zbog kulturnih i istorijskih veza odražavaju na Tursku.

List navodi da mnogi stručnjaci iz BiH smatraju da će Turska sve više vući konce na Balkanu jer joj to Evropa dozvoljava kao kompenzaciju za činjenicu da nikada neće biti primljena u tu zajednicu, te naglašavaju da BiH mora redefinisati svoju spoljnu politiku kada je u pitanju Turska, jer ta zemlja BiH vidi samo kao muslimansku, što je jako opasno.

Predrag Nikolić, direktor Centra za strateške studije RS, kaže da se na sve moguće načine BiH, a posebno Srbija, moraju oduprijeti turskom povratku na Balkan, jer „što je više Turske u BiH, to je manje RS i to treba da imamo na umu“.

Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, kaže da Erdoganove izjave treba posmatrati kao nastavak onoga što je u Sarajevu rekao Ahmet Davutoglu, turski ministar inostranih poslova, zagovarajući ponovno uspostavljanje Osmanlijskog carstva.

„Ne vidim koju ulogu Turska ima ovdje osim rušenja ustavnog poretka ove zemlje, kao što su to uradili uz pomoć Amerike kada su formirali vlast u FBiH“, kazao je Ivo Miro Jović, istoričar i istaknuti član HDZ BiH.

S druge strane, bošnjački političari kažu da je Turska veliki prijatelj BiH te da je svakako dobro došla i da se njihov uticaj, kako ekonomski, tako i politički, mora iskorištavati. „BiH prema islamskim zemljama treba da bude ono što je nekada Jugoslavija bila prema nesvrstanima. Treba iskoristiti multietničnost BiH i razvijati odnose, kako s Turskom, tako i s Rusijom“, kazao je Amir Zukić, generalni sekretar SDA.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: