Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Opasni jalijaši i kriminalci iz mase

Datum objave: sreda, 18 januara, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna2.jpgNapokon smo saznali da niko iz bošnjačkog političkog i vojnog vrha nije kriv za zločine nad vojnicima u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici, mada je zločina – kaže Tužilaštvo Suda BiH – ipak bilo, samo se još ne zna ko ih je naredio, izvršio, odnosno ko je zarobio stotine vojnika, pa ih zatvorio u FIS, zlostavljao i kasnije razmijenio.

Pretpostavlja se tek da su to bili nižerangirani pojedinci sa kriminalnim sklonostima, i često sa zatvorskim dosijeima, koji su činili pojedinačne zločine.

Stvarno, kad malo bolje razmislite, ko je uopšte mogao imati takvu moć da naredi: “presijeci”, “pucaj”, “ubij”, “tjeraj”, “mlati”, “razmijeni” itd. sem sitnih lopova iz gradskih mahala? Niko dobronamjeran ne može povezati ratne vlasti u Sarajevu sa tim incidentima!

Sve je to radila fukara – razni sirotani iz socijalno problematičnih porodica sa čudnim nadimcima: “Ćel”, “Caco”, “Dedo” i ostali lokalni mangaši, koji su sve činili sami i bez ikakve pomoći, a kamoli naredbi ili sufliranja ratnih vlasti.

Uostalom, oni su raspisali i referendum o nezavisnosti i odbili da uvedu Vijeće naroda u predratnu Skupštinu BiH. Sjećamo se jednog “dede” kako viče sa govornice: “Žrtvovaću mir za nezavisnu BiH”! Opasni su ti mali pojedinci iz mase.

Neki od tih sitnih sarajevskih lopova izjašnjavali su se i kao “Jugosloveni” da bi ušli u politiku i imali bolji upliv. Mudri su ti jalijaši.

Lokalni mangaši su doveli mudžahedine. I dali im državljanstvo. Tolerisali su odsijecanje glava “nevjernicima”. I sve u potaji da ne bi neko u ratnom Sarajevu čuo za to.

Bin Ladenovi su baš njih tražili u ratnom Predsjedništvu BiH da bi dobili pasoše. I, kako su pokazali kasniji događaji, brzo su našli zajednički jezik sa tim domaćim polusvijetom. Sjetimo se Njjujorka 11. septembra 2001. I tako sve do nedavne Mevlidove bune u Sarajevu.

Otvarali su lokalni mangupi i sitni kriminalci i logore. Držali su u njima svakog ko im je došao pod ruku, pa i djecu. Neke čak i poslije rata. Bilo im, onako bosanski i komšijski, žao da se rastanu od njih.

Taj ulični ološ potpisao je sa državnim vrhom susjedne države vojni sporazum za zajedničke operacije u kojima je protjerano nekoliko stotina hiljada Srba, uz masovne grobnice po Lici, Kordunu, Mrkonjić Gradu, pokušaje desanta preko Save, usputna smaknuća zarobljenika u okolini Drvara itd…

Sitni kriminalci i pojedinci van kontrole opustošili su hiljade srpskih stanova u Sarajevu, a kasnije ih hladno podijelili sunarodnicima kao da su ih oni zaradili.

Isti taj ološ, van ikakve kontrole vlasti, koji je naređivao smaknuća po Dobrovoljačkoj, pravio video-zapise pored zapaljenih sela Srba kod Sanskog Mosta i iskreno se radovao tolikoj vatri u jesenje hladne dane, pokušao je najveću prevaru (vic) vijeka – da uz vjerske i nacionalne simbole namami “inovjerce” da zajedno prave građansku državu.

Nadamo se da u Tužilaštvu Suda BiH i ostalim tužilaštvima neće prema njima biti sasvim strogi, jer uprkos pojedinačnim incidentima koje su pravili oni (sitni prevaratni, šibicari, bašibozluk i ostali jalijaši), neosnovano su vjerovali da imaju podršku ratnih vlasti u Sarajevu. Bili su u zabludi, jer im je neko (ne zna se ko) dodjeljivao činove, nagrade sa ljiljanima, a neki su dobili i ulice…

Treba biti pošten i priznati: nisu Alije, Ejupi, Harisi, Rasimi, Atifi i ostali mangupi sa još neobičnijim nadimcima od ovih, te ostali mali ljudi u burnim vremenima ništa krivi! Ne, gospodo porotnici! Oni su bili zavedeni, instruisali su ih silnici i nacionalni lideri tipa Juke, “Ćele 2” i diplomatskog kora iz Maoče.

Dakle, treba imati u vidu da su se baš ti kriminalci – predratni zatvorenici, džeparoši i ulični manijaci suprotstavili hrabro “srpskoj agresiji” koja je – kao što to, naravno, zna i “ekspert za naša pitanja” međunarodni tužilac Džud Romano – bila inspirisana iz najužih političkih i vojnih krugova velikosrpstva.

Ne sumnjamo – ako je bilo zločina u “oslobodilačom ratu protiv agresora”, onda će ih Tužilaštvo sasvim sigurno, kad-tad, jednom prilikom, čim prije, svakako, kad se završi istraga, čim bude imenovan novi glavni istražilac, u roku, u skladu sa pozitivnim propisima… procesuirati.

Uostalom, krivci su već locirani i nalaze se na sigurnom. Mnogi od njih još leže u institucijama BiH. Mislimo, naravno, na groblja u Barama, na Kovačima….

Piše: Nenad TADIĆ

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top