Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Opasni jalijaši i kriminalci iz mase

Datum objave: sreda, 18 januara, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna2.jpgNapokon smo saznali da niko iz bošnjačkog političkog i vojnog vrha nije kriv za zločine nad vojnicima u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici, mada je zločina – kaže Tužilaštvo Suda BiH – ipak bilo, samo se još ne zna ko ih je naredio, izvršio, odnosno ko je zarobio stotine vojnika, pa ih zatvorio u FIS, zlostavljao i kasnije razmijenio.

Pretpostavlja se tek da su to bili nižerangirani pojedinci sa kriminalnim sklonostima, i često sa zatvorskim dosijeima, koji su činili pojedinačne zločine.

Stvarno, kad malo bolje razmislite, ko je uopšte mogao imati takvu moć da naredi: “presijeci”, “pucaj”, “ubij”, “tjeraj”, “mlati”, “razmijeni” itd. sem sitnih lopova iz gradskih mahala? Niko dobronamjeran ne može povezati ratne vlasti u Sarajevu sa tim incidentima!

Sve je to radila fukara – razni sirotani iz socijalno problematičnih porodica sa čudnim nadimcima: “Ćel”, “Caco”, “Dedo” i ostali lokalni mangaši, koji su sve činili sami i bez ikakve pomoći, a kamoli naredbi ili sufliranja ratnih vlasti.

Uostalom, oni su raspisali i referendum o nezavisnosti i odbili da uvedu Vijeće naroda u predratnu Skupštinu BiH. Sjećamo se jednog “dede” kako viče sa govornice: “Žrtvovaću mir za nezavisnu BiH”! Opasni su ti mali pojedinci iz mase.

Neki od tih sitnih sarajevskih lopova izjašnjavali su se i kao “Jugosloveni” da bi ušli u politiku i imali bolji upliv. Mudri su ti jalijaši.

Lokalni mangaši su doveli mudžahedine. I dali im državljanstvo. Tolerisali su odsijecanje glava “nevjernicima”. I sve u potaji da ne bi neko u ratnom Sarajevu čuo za to.

Bin Ladenovi su baš njih tražili u ratnom Predsjedništvu BiH da bi dobili pasoše. I, kako su pokazali kasniji događaji, brzo su našli zajednički jezik sa tim domaćim polusvijetom. Sjetimo se Njjujorka 11. septembra 2001. I tako sve do nedavne Mevlidove bune u Sarajevu.

Otvarali su lokalni mangupi i sitni kriminalci i logore. Držali su u njima svakog ko im je došao pod ruku, pa i djecu. Neke čak i poslije rata. Bilo im, onako bosanski i komšijski, žao da se rastanu od njih.

Taj ulični ološ potpisao je sa državnim vrhom susjedne države vojni sporazum za zajedničke operacije u kojima je protjerano nekoliko stotina hiljada Srba, uz masovne grobnice po Lici, Kordunu, Mrkonjić Gradu, pokušaje desanta preko Save, usputna smaknuća zarobljenika u okolini Drvara itd…

Sitni kriminalci i pojedinci van kontrole opustošili su hiljade srpskih stanova u Sarajevu, a kasnije ih hladno podijelili sunarodnicima kao da su ih oni zaradili.

Isti taj ološ, van ikakve kontrole vlasti, koji je naređivao smaknuća po Dobrovoljačkoj, pravio video-zapise pored zapaljenih sela Srba kod Sanskog Mosta i iskreno se radovao tolikoj vatri u jesenje hladne dane, pokušao je najveću prevaru (vic) vijeka – da uz vjerske i nacionalne simbole namami “inovjerce” da zajedno prave građansku državu.

Nadamo se da u Tužilaštvu Suda BiH i ostalim tužilaštvima neće prema njima biti sasvim strogi, jer uprkos pojedinačnim incidentima koje su pravili oni (sitni prevaratni, šibicari, bašibozluk i ostali jalijaši), neosnovano su vjerovali da imaju podršku ratnih vlasti u Sarajevu. Bili su u zabludi, jer im je neko (ne zna se ko) dodjeljivao činove, nagrade sa ljiljanima, a neki su dobili i ulice…

Treba biti pošten i priznati: nisu Alije, Ejupi, Harisi, Rasimi, Atifi i ostali mangupi sa još neobičnijim nadimcima od ovih, te ostali mali ljudi u burnim vremenima ništa krivi! Ne, gospodo porotnici! Oni su bili zavedeni, instruisali su ih silnici i nacionalni lideri tipa Juke, “Ćele 2” i diplomatskog kora iz Maoče.

Dakle, treba imati u vidu da su se baš ti kriminalci – predratni zatvorenici, džeparoši i ulični manijaci suprotstavili hrabro “srpskoj agresiji” koja je – kao što to, naravno, zna i “ekspert za naša pitanja” međunarodni tužilac Džud Romano – bila inspirisana iz najužih političkih i vojnih krugova velikosrpstva.

Ne sumnjamo – ako je bilo zločina u “oslobodilačom ratu protiv agresora”, onda će ih Tužilaštvo sasvim sigurno, kad-tad, jednom prilikom, čim prije, svakako, kad se završi istraga, čim bude imenovan novi glavni istražilac, u roku, u skladu sa pozitivnim propisima… procesuirati.

Uostalom, krivci su već locirani i nalaze se na sigurnom. Mnogi od njih još leže u institucijama BiH. Mislimo, naravno, na groblja u Barama, na Kovačima….

Piše: Nenad TADIĆ

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top