fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Olakotni život Mirka Norca

Mirko Norac
Mirko Norac

Nakon deset godina, Mirko Norac možda broji posljednje mjesece u glinskoj kaznionici poluotvorenog tipa, jer će se u septembru pred Povjerenstvom za uvjetni otpust naći njegova molba za puštanje na prijevremenu slobodu nakon odslužene dvije trećine kazne. Kada se zatvori vrata zatvora čekaju ga žena, djeca, i kuća od 300 četvornih metara…sve zasnovano za vrijeme služenja kazne
Molbu za uvjetni otpust podnio je Norčev odvjetnik Vlatko Nuić, koji je kao olakotnu okolnost naveo da je suđenje za Medački džep bio jedini slučaj koji je Haški tribunal prepustio Hrvatskoj, a da Hag svoje osuđenike pušta na privremenu slobodu kada se zato steknu uvjeti.
– Kada može Biljana Plavšić, zašto ne bi onda mogao i Norac, zar za njega ne vrijede olakotne okolnosti – pita se Nuić, podsjećajući da je na suđenju za zločine u Gospiću konstatirano da su počinjeni u nametnutom ratu, a kao olakotne okolnosti uzeti su hrabrost optuženog, njegove zasluge u odbrani grada, mladost i držanje na sudu, dok je na suđenju za zločine u Medačkom džepu sud utvrdio blaži oblik Norčeve krivnje, odnosno nekažnjavanje počinitelja.
Tako bi za ova dva ratna zločina umjesto objedinjene kazne od 15 godina, Norac mogao odslužiti samo deset. No, bivšem su generalu zatvorski dani bili toliko teški da se za to vrijeme uspio oženiti, sagraditi kuću od 300 kvadrata u Biogradu, dobiti jedno dijete, a i drugo mu je na putu. Sve je to uspio za vrijeme redovnih slobodnih vikenda, a njegov je odvjetnik upravo na osnovu ovih promijenjenih obiteljskih okolnosti i zatražio od Vrhovnog suda izvanredno ublažavanje kazne, ali ta odluka još uvijek nije donesena.
Kada izađe iz zatvora, Norca neće puno smetati što mu je predsjednik Ivo Josipović oduzeo generalski čin. Pa, on je svojim (zlo)djelima sebi već uvelike osigurao egzistenciju i mjesto ikone u Hrvata.

Paulina Arbutina

Izvor: SNV NOVOSTI

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: