Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OKRUGLI STO O STRADANjU SRBA I JEVREJA U NDH

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/skiba.jpg

PRIJEDOR, 9. AVGUSTA /SRNA/ – Okrugli sto o temi “Stradanje Srba i Jevreja za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske /NDH/” biće održan u Prijedoru u septembru, najavila je danas predsjednik prijedorske sekcije Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata Zorka Delić Skiba.

 

 

Na skupu će, pored eminentnih istoričara iz Srbije i Republike Srpske, te stručnjaka sa Vojnog instituta iz Beograda i Instituta za istraživanje genocida, učestovati i preživjeli logoraši iz Drugog svjetskog rata.

Na konferenciji za novinare povodom prvog sastanka u vezi sa pripremom ovog događaja, Delićeva je rekla da je potrebno da se još jednom javno progovori o toj temi.

“Engleski istoričar i filozof Bernard Rasel izjavio je da je za to što se istina o genocidu nad srpskim narodom u NDH ni danas ne iznosi kriv Vatikan. Za vrijeme Brozove Jugoslavije političari iz Zagreba i Sarajeva mnogo su pomogli da se taj genocid prikrije, jer su i oni na neki način sudionici tih događaja”, kazala je ona.

Prema njenim riječima, dokaz genocida nad Srbima su jame u Garevici, Šušnjaru i Donjoj Gradini.

“Stotine hiljada nevinih žrtva leži pod zemljom i mi smo dužni da govorimo o toj istini, ali ne tako da raspirujemo mržnju među narodima, kako to rade Bošnjaci u Srebrenici, iskorištavajući svoje nevine žrtve”, naglasila je Delićeva i objasnila da žele da otkriju istinu o stradanju Srba u NDH i zapadnoj Bosni.

Ona je dodala da i poslije toliko godina nakon završetka Drugog svjetskog rata, najodgovorniji za stradanje Srba i Jevreja još nisu odgovarali.

“Iz Zagreba je početkom maja 1941. godine došla ustaška satnija ‘Ante Starčević’ sa komandantom satnikom Slavkom Dasovićem, potom i žandarmerijski vod pod komandom Fabijana Kurilića i policijski vod pod komandom Horvata Konrada. Njih trojica su najodgovorniji za sve zločine nad Srbima u Zapadnoj Bosni od 1941. od 1942. godine”, rekla je Zorka Delić Skiba i podsjetila da niko od njih do danas nije odgovarao.

Zorka Delić Skiba /75/ bila je kao petogodišnja djevojčica zatočena u logoru Jastrebarsko kod Zagreba, a prije toga preživjela je Šušnjar i klanje, odakle nosi i ožiljak.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: