Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

OKRUGLI STO O STRADANjU SRBA I JEVREJA U NDH

Datum objave: petak, 10 avgusta, 2012
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/skiba.jpg

PRIJEDOR, 9. AVGUSTA /SRNA/ – Okrugli sto o temi “Stradanje Srba i Jevreja za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske /NDH/” biće održan u Prijedoru u septembru, najavila je danas predsjednik prijedorske sekcije Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata Zorka Delić Skiba.

 

 

Na skupu će, pored eminentnih istoričara iz Srbije i Republike Srpske, te stručnjaka sa Vojnog instituta iz Beograda i Instituta za istraživanje genocida, učestovati i preživjeli logoraši iz Drugog svjetskog rata.

Na konferenciji za novinare povodom prvog sastanka u vezi sa pripremom ovog događaja, Delićeva je rekla da je potrebno da se još jednom javno progovori o toj temi.

“Engleski istoričar i filozof Bernard Rasel izjavio je da je za to što se istina o genocidu nad srpskim narodom u NDH ni danas ne iznosi kriv Vatikan. Za vrijeme Brozove Jugoslavije političari iz Zagreba i Sarajeva mnogo su pomogli da se taj genocid prikrije, jer su i oni na neki način sudionici tih događaja”, kazala je ona.

Prema njenim riječima, dokaz genocida nad Srbima su jame u Garevici, Šušnjaru i Donjoj Gradini.

“Stotine hiljada nevinih žrtva leži pod zemljom i mi smo dužni da govorimo o toj istini, ali ne tako da raspirujemo mržnju među narodima, kako to rade Bošnjaci u Srebrenici, iskorištavajući svoje nevine žrtve”, naglasila je Delićeva i objasnila da žele da otkriju istinu o stradanju Srba u NDH i zapadnoj Bosni.

Ona je dodala da i poslije toliko godina nakon završetka Drugog svjetskog rata, najodgovorniji za stradanje Srba i Jevreja još nisu odgovarali.

“Iz Zagreba je početkom maja 1941. godine došla ustaška satnija ‘Ante Starčević’ sa komandantom satnikom Slavkom Dasovićem, potom i žandarmerijski vod pod komandom Fabijana Kurilića i policijski vod pod komandom Horvata Konrada. Njih trojica su najodgovorniji za sve zločine nad Srbima u Zapadnoj Bosni od 1941. od 1942. godine”, rekla je Zorka Delić Skiba i podsjetila da niko od njih do danas nije odgovarao.

Zorka Delić Skiba /75/ bila je kao petogodišnja djevojčica zatočena u logoru Jastrebarsko kod Zagreba, a prije toga preživjela je Šušnjar i klanje, odakle nosi i ožiljak.

 

 

Izvor: srna
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top