Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Odvajanje djece od roditelja vidjeli smo i u NDH“

Poznati američki novinar Džeremi Skahil je politiku Donalda Trampa da odvaja djecu od roditelja migranata usporedio s praksom u zločinačkoj tvorevini NDH. Novinar je stanje sa migrantskom djecom uporedio s logorom za djecu koji su ustaše tokom Drugog svjetskog rata držali u Sisku.

U epizodi podkasta nazvanoj “administracija mržnje”, Skahil na početku citira svjedočenje zaposlenika Crvenog krsta o tome šta je vidio u jednom logoru za djecu, na početku ne navodeći o kojem je logoru riječ.

Skahil ističe da su vlasti to mesto opisivale kao “sklonište za djecu izbjeglice”, te navodi svjedočenje zaposlenog u Crvenom krstu.

“Nedaleko od ambulante, iz druge barake mogao se čuti tužni plač djece. U njoj je na golom podu bilo oko 400 djece – od novorođenčadi, djece stare nekoliko nedelja ili mjeseci, pa sve do onih od 10 godina. Koliko je djece tu došlo i što se sa svima njima događalo, više se ne može saznati. Deca smještena u dječje barake neutješno su plakala i dozivala svoje majke, koje su bile udaljene nekoliko koraka, ali fašistički kriminalci nisu dali majkama da priđu svojoj djeci.”

Novinar tek onda otkriva kako je riječ o ispovjesti zaposlenog u Crvenom krstu, koji je to sve vidio u “fašističkoj Hrvatskoj tokom Drugog svjetskog rata”, te da “to nije bilo sklonište za izbjeglu decu nego koncentracioni logor u Sisku koji su vodili ustaški saveznici Hitlera”.

Skahil podsjeća da je dječji logor u Sisku osnovan 1942. godine, na početku s 900 djece u njemu, “većinom Srba”, te da je u njemu na vrhuncu bilo više od šest hiljada djece, od kojih je umrlo između 1100 i 1600. Podsjeća se i da su nacisti imali logore za djecu, te da su u jednom prilikom zatvorenicima u jednom od njih naredili da na brzinu izgrade dječje selo kako bi prevarili ljude iz Crvenog krsta o tome u kakvim se uslovima živjelo.

Novinar ističe da je politika Trampove administracije koja razdvaja djecu od roditelja migranata, te ih onda šalje u kavezima na mjesta koja nemaju često ni osnovne uslove za život, dio prakse koja nažalost nije nepoznata u ljudskoj istoriji, ali i da ne treba insistirati na uspoređivanju sa ustašama ili nacistima.

Džeremi Skahil je inače novinar „The Intercept“, čiji je dokumentarni film “Dirty Wars” bio nominovan za Oskara, a za svoj novinarski rad dobio je uglednu nagradu “The George Polk Book Award”. Devedesetih je izvještavao s prostora bivše Jugoslavije.

(B92)

Izvor: IN4S

Vezane vijesti:

Dječji logor u Sisku 3.08.1942. – 8.01.1943.

Ustaški pir nad srpskom decom

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: