fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Održana radionica za 50 gimnazijalaca iz Kozarske Dubice i Prijedora

U Spomen-području Donja Gradina održana je radionica povodom obilježavanja 74 godine od proboja posljednje grupe jasenovačkih logoraša, na kojoj je učestvovalo 50 gimnazijalaca iz Kozarske Dubice i Prijedora.

Spomen-područje Donja Gradina - radionica Foto: SRNA
Spomen-područje Donja Gradina – radionica Foto: SRNA

Direktor Spomen-područja Donja Gradina Tanja Tuleković rekla je da je radionica
organizovana da bi đacima bila predstavljena istoriografija Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ i koncentracionog logora Jasenovac, jer, kako je navela, učenici u srednjoškolskom uzrastu mogu da shvate brutalnost takvog logora, koji je postojao u Evropi u 20. vijeku.

„Koncentracioni logor Jasenovac jedan je od najmonstruoznijih logora u kojem su se žrtve sretale oči u oči sa dželatom. Prema broju ubijenih, on je na trećem mjestu, a prema načinu ubijanja je najbrutalniji logor zabilježen u 20. vijeku u Evropi“, napomenula je Tulekovićeva.

Ona je najavila da će ova radionica biti proširena na više škola, te da će na tome raditi i u buduće, u dogovoru sa direktorima škola.

Kustos u Spomen-području Donja Gradina Mirko Dimić naveo je da radionicu čine tri cjeline, od kojih je prva upoznavanje učenika o logoru Jasenovac, njegovim dijelovima, objektima, stratištima, ličnostima i strukturi logora.

„U drugom dijelu upoznali smo učenike o stradanju i genocidu koji se dogodio na području opština koje gravitiraju Donjoj Gradini i u samom Jasenovcu. Treći dio radionice predstavlja šetnju i istorijski čas o stratištu Donja Gradina“, rekao je Dimić.

Učenik Gimnazije u Prijedoru Aleksandar Palalić istakao je da je značajno učestvovati u ovakvim radionicama koje doprinose boljem shvatanju istorije.

„Ovdje imamo relevantne predavače koji nam najbolje mogu predstaviti taj period istorije. Najbitnije je za sve da se ovo mjesto ne zaboravi“, dodao je on.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: