Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Održana promocija trećeg broja časopisa „Spoji!“ u Insbruku

Datum objave: ponedeljak, 30 aprila, 2012
Veličina slova: A- A+
Promocija trećeg broja časopisa „Spoji!“
Promocija trećeg broja časopisa
„Spoji!“

U subotu, 28. aprila 2012. leta Gospodnjeg u Insbruku održana je promocija trećeg broja časopisa „Spoji!“ u organizaciji Srpske Pravoslavne Omladine Insbruk – SPO(J)I.

Promocija trećeg broja, prvog  srpskog omladinskog časopisa u  Austriji, koji je pokrenula Srpska Pravoslavna Omladina Insbruk – SPO(J)I  krajem 2010. leta Gospodnjeg, održana  je u centru Insbruka, u knjižari  „Buchgalerie“, gde SPO(J)I već tri  godine održava razne tribine, projekcije i druge aktivnosti.

Predavači su bili, Oliver Ranisavljević (21), zaposlen u Železari Austrije i  član Upravnog odbora SPO(J)I, zatim  Filip Vlajić (18), đak iz Insbruka, član Upravnog odbora i jedan od osnivača SPO(J)I, kao i Vladimir Vlajić (21), trenutni predsednik Omladinskog udruženja SPO(J)I i jedan od osnivača.

Na promociji trećeg broja  su predstavljeni opšti detalji časopisa „Spoji!“, kao na primer, da je >Informativni i integracioni časopis „Spoji!“< od strane Srpske Pravoslavne Omladine Insbruk – SPO(J)I, pokrenut 17. oktobra 2010. leta Gospodnjeg po odluci sednice Upravnog odbora, kao projekat na prosvetnom polju i to kao dodatni instrument sa kojim bi se pojačala borba u očuvanju srpskog nacionalnog, duhovnog i kulturnog identiteta, u saradnji sa bratskim organizacijama, kako u rasejanju, tako i u Otadžbini.

Takođe je izneto da časopis „Spoji!“ izlazi dva puta godišnje, uvek o pravoslavnim praznicima, da se trenutno može nabaviti po donaciji od najmanje 5 evra u skoro svim Hramovima SPC u Austriji, u nekoliko Hramova u Nemačkoj, kao i u srpskim zemljama preko predstavnika SPO(J)I, a da je od trećeg broja planirano proširenje na gotovo celu Nemačku, šire delove Evrope i Ameriku. Sav prihod od prodaje časopisa namenjen je humanitarnim akcijama za pomoć srpskim višečlanim porodicama u nevolji na područjima širom sveta gde žive Srbi.

U vezi sa trećim brojem časopisa, koji nosi naslov „POVRATAK – Zašto je važno da se vratimo svojim korenima i Otadžbini?“ uz glavnu tematiku „Odliv stanovništva i mladih stručnjaka iz Srbije i srpskih zemalja u inostranstvo, kako ih i zašto vratiti u Otadžbinu i zbog čega Srbija i srpske zemlje nemaju budućnost bez svojih mladih pametnih i vrednih glava“, predstavljen je detaljni izveštaj finansiranja trećeg broja časopisa, zbog važnosti transparentnosti, kojoj teže organizacije koje su uključene u ovaj projekat.

S tim u vezi je naglašeno  da je faza priprema trećeg broja časopisa „Spoji!“ predstavljala probnu fazu saradnje tri oranizacije u ovom projektu, a to su pored pokretača projekta časopisa, Omladinskog udruženja SPO(J)I, i Humanitarna organizacija „Srbi za Srbe“, koja je već u prvom i drugom broju pomagala redakcijski i finansijski, kao i SPKD „Prosvjeta“ iz Beča, koja takođe želi da se trajnije uključi u ovaj jedinstveni projekat u Austriji.

Predavači su izneli da smatraju da je probna faza uspela i da se radi na tome da ova saradnja u okviru projekta časopisa do četvrtog broja  bude i ozvaničena potpisivanjem dogovora o zajedničkoj saradnji u časopisu „Spoji!“ i daljim konkretnim koracima ka usavršavanju časopisa.

Jedan od noviteta koji će krasiti  časopis „Spoji!“ od trećeg broja jesu nove uvedene stalne rubrike na nemačkom i srpskom jeziku – INTEGRACIJA, KULTURA, ISTORIJA i PRAVOSLAVLjE – koje su uvedene tokom priprema za treći broj, dakle tokom probne faze u saradnji tri organizacije na časopisu.

Tokom priprema za treći  broj formirana je i reprezentativna  redakcija u kojoj učestvuju  članovi iz sve tri već pomenute organizacije, kao i uredništvo koje se sastoji od tri urednika, po jednog ispred svakog udruženja: Vladimir Vlajić iz Insbruka ispred SPO(J)I, Dušan Đaković  iz Švajcarske ispred H.O. „Srbi za Srbe“ i prof. Srđan Mijalković iz Beča ispred SPKD „Prosvjeta“.

Glavni deo promocije  u Insbruku činilo je predstavljanje glavne rubrike, koja govori o povratku srpskog naroda i srpskih mladih stručnjaka i radnika u Otadžbinske zemlje, kako bi svojim stečenim znanjem i radnom navikom u inostranstvu, koju bi primenili u srpskim zemljama, dugotrajno pomogli u opstanku svoje Otadžbine i svog naroda.

Treći broj časopisa „Spoji!“ izlazi u nedelju, 6. maja na veliki praznik Đurđevdan, kada će ispred Hrama rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Insbruku biti priređen humanitarni štand na kojem će parohijani u ovom alpskom gradu moći sebi da obezbede prvi primerak novog broja i tako donacijom od najmanje 5 evra direktno pomognu srpskoj deci i srpskom narodu u Otadžbinskim zemljama.

Sledeća promocija trećeg broja časopisa „Spoji!“ održaće se u nedelju, 20. maja 2012. leta Gospodnjeg u Berlinu, aglavni predavač pored mladih đaka i studenata iz Omladinskog udruženja SPO(J)I biće gospodin Branko Dragaš, poznati bankar i ekonomista iz Beograd.

Srpska Pravoslavna  Omladina Insbruk – SPO(J)I se još  jednom zahvaljuje svim prijateljima, podržavaocima, donatorima i čitaocima, koji su svojim prisustvom uveličali  promociju trećeg broja „Spoji!“ Insbruku i uz čiju je pomoć te večeri prikupljena humanitarna pomoć od 155 evra, a posebno se zahvaljujem svim bratskim udruženjima, organizacijama i donatorima, koji su pomogli štampanje trećeg broja!

Vratimo se svojim korenima i Otadžbini!

Srpska  Pravoslavna Omladina Insbruk – SPO(J)I

Izvor: spoji.com

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top