Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Održana promocija knjige i dvd-a “Čuvari Kosmeta – putovanje kroz sadašnjost i prošlost” u Ljubljani

Čuvari Kosmeta

U organizaciji Srpskog društva Zadužbina i Kulturnog društva Mihajlo Pupin, uz bratsku pomoć Društva srpska zajednica i Srpskog kulturno umetničkog društva Vidovdan, u Ljubljani je 7. Aprila, o Blagovestima, održana promocija knjige i dvd–a  Čuvari Kosmeta – putovanje kroz sadašnjost i prošlost, autorke Mire Lolić Močević, novinarke i urednice na Radio Televiziji Republike Srpske, koja je ujedno i predstavila svoju knjigu publici u Ljubljani.

Uz promociju knjige, emitovan je i DVD na kojem je kroz sliku i reči sabran materijal nastao tokom putovanja Mire Lolić – Močević i ekipe RTRS-a po Kosovu i Metohiji. Obilazeći svetinje Kosova i Metohije, autorka se upoznala sa mnogim vrednostima kulturno-istorijskog nasleđa srpskog naroda, o kojima se malo govorilo i koje su u periodu komunizma namerno prećutkivane, a od presudnog su značaja za opstanak i očuvanje kolevke srpskog naroda, Kosova i Metohije.

Održana promocija knjige i dvd-a "Čuvari Kosmeta

Održana promocija knjige i dvd-a "Čuvari Kosmeta

Različite politike i osvajači su pokušali oterati, promeniti im veru ili uništiti srpski narod na Kosmetu, ali u tome nisu uspeli. Čuvari Kosmeta su Srbi, koji su u veoma teškim uslovima ostali da žive na Kosovu i Metohiji. To su čuvari zadužbine Nemanjića i oni su veza prošlosti sa budućnošću.
Obraćajući se najmlađima u sali, Mira Lolić Močević je naglasila da zbog kulturno – istorijskog nasleđa koje svi mi nosimo sa Kosmeta, imamo dužnost da i u rasejanju očuvamo naš jezik, kulturu i ćirilićno pismo.

Održana promocija knjige i dvd-a "Čuvari Kosmeta

Program je ulepšao pevački nastup SKUD–a Vidovdan sa odabranim izvornim pesmama sa Kosova i Metohije.

Održana promocija knjige i dvd-a "Čuvari Kosmeta

Održana promocija knjige i dvd-a "Čuvari Kosmeta

U okviru posete Ljubljani, naša gošća je posetila Pravoslavnu crkvu Sv. Ćirila i Metodija kao i Srpsku biblioteku koja deluje u okviru KD Mihajlo Pupin.

Prisutni su imali priliku da posle promocije knjige uplate dobrotvorne priloge u fondaciju Za srpski Kosmet, pa je tako ovom prilikom za pomoć našem narodu na Kosmetu prikupljeno 295 € koji će biti uručeni u okviru isporuke 10. donacije, a prodajom knjiga i dvd-ova „Čuvari Kosmeta – putovanje kroz sadašnjost i prošlost“, prikupljeno je dodatnih 60 € za humanitarne akcije koje su u toku, u organizaciji Radio Televizije Republike Srpske.

Održana promocija knjige i dvd-a "Čuvari Kosmeta

NEMA PREDAJE!

DOGODINE NA KOSMETU!

Srpsko društvo Zadužbina +

Izvor: SRPSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: