fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Održan Svesrpski sabor „Krušedolska zvona“

 U drevnom fruškogorskom Manastiru Krušedol danas je održan 12. Krajiški crkveno-narodni Svesrpski sabor „Krušedolska zvona 2018“, manifestacija posvećena sjećanju na žrtve hrvatske vojno-policijske akcije „Bljesak“ i sve Srbe žrtve ratova u 20. vijeku.

Krušedolski sabor je mjesto gdje se pokazuje zajedništvo Srba, čuva sjećanje na postradale Srbe i na bogatu istoriju srpskog naroda, izjavio je predsjednik DNS-a Marko Pavić, koji je danas, kao počasni gost, prisustvovao Krajiškom crkveno-narodnom saboru "Krušedolska zvona".
Krušedol Foto: SRNA

Manifestaciju je otvorio i blagoslovio Njegovo preosvešztenstvo episkop sremski Vasilije, koji je poželio da se srpski narod konačno sabere i nikad više ne razdvaja.

„Vreme je da više ne budemo stranci i strani jedni drugima, preko jedne reke, preko jedne planine, ili neke urvine. Da nismo više strani jedni drugima nego da budemo jedno biće od Australije, Novog Zelanda, do Vankuvera i svih drugih mesta na svetu gde danas živi srpski narod“, rekao je vladika Vasilije.

Vladika je poželio srpskom narodu jedinstvo u Duhu svetome i u blagoslovu i poretku Svetog Save.

„Neka srpski narod živi u poretku Svetog Save i svetosavskog poimanja vere i ljubavi, što nas održava do dana današnjeg i, verujem, do večnosti“, rekao je vladika Vasilije i istakao da je manastir u Krušedolu već 500 godina mjesto sabranja srpskog naroda.

Episkop Vasilije je prethodno u manstirkoj Crkvi Blagoveštenja Presvete Bogorodice služio liturgiju i parastos, uz sasluženje sveštenstva Eparhije sremske.

Tradicionalnu „Krušedolsku besjedu“ govorio je Miša Đurković, direktor Instituta za evropske studije, koji je kao „prvi zadatak“ srpskom narodu u budućnosti istakao borbu za vraćanje služenja obaveznog vojnog roka radi odbrane i eventuanih ratova.

„Jedan od prvih zadataka koje srpski narod ima u budućnosti je da nateramo naše političare da shvate kako je povratak obaveznog služenja vojnog roka jedan od prioriteta naše države. Srbija nije ni Novi Zeland, ni Portugalija, ni Norveška, već je zemlja koja se nalazi u centru svih ključnih dešavanja, na razmeđi civilizacije i sukoba velikih sila. Zato joj je obavezno služenje vojnog roka, kao sredstva odbrane, prioritet svih prioriteta“, rekao je Đurković.

On je podsjetio da je pod pritiskom velikih sila prije sedam godina u Srbiji ukinuto služenje obaveznog vojnog roka.

O značaju Svesrpskog sabora u manastiru Krušedol govorio je i predsjednik Zavičajnog udruženja Slavonaca iz Inđije Veljko Vukelić.

Saboru su prisustvovali izaslanik predsjednika Republike Srpske Milan Ljepojević, predsjednik DNS-a Marko Pavić, Savo Štrbac, predsjednik Dokumentaciono informacionog centra „Veritas“, Mlađen Cicović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, kao i poslanicii Skupštine Srbije, te predstavnici državnih institucija.

U kulturno-umjetničkom programu Sabora nastupile su izvorne grupe i pojedinci, kao svojevrsni čuvari duha i narodnog stvaralaštva.

Nastupilo je i više kulturno-umjetničkih društava /KUD/ koja čuvaju i njeguju običaje, folklor i tradiciju zavičaja.

U programu je učestvovalo i više izvornih pjevačkih grupa i kulturno-umjetničkih društava sa područja Republike Srpske.

Na ovogodišnjem Saboru, osim izbjeglih i prognanih Srba iz Hrvatske i BiH, kao i njihovih prijatelja iz Srbije, bili su i sunarodnici iz zemalja u regionu kao i iz dijaspore.

Svesrpski sabor „Krušedolska zvona“ organizovala je Asocijacija izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske, i Udruženje Slavonaca iz Inđije.

Finansijski, tehnički i organizaciono, i ove godine, Sabor je podržalo Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu.

Manastir Krušedol je zadužbina porodice Branković, posljednjih srpskih despota u Sremu, a sagrađen je između 1509. i 1514. godine.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Jubilarni 10. Krajiški crkveno – narodni Svesrpski sabor “ Krušedolska zvona 2016“ (28.maja.)

KRUŠEDOLSKA ZVONA – SABOR KRAJIŠNIKA

Dodik na Krušedolskom saboru: Srbi su uvijek donosili slobodu (VIDEO)

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: