fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Održan pomen Narodnom heroju, majoru Milanu Tepiću

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/milan-tepic.jpg

Uz pesmu ”Tamo daleko” na Dedinju u ulici ”Milana Tepića” srpska vojska, porodica i prijatelji stradalog heroja, pripadnici ratnih udruženja i predstavnici Srpskog sabora Zavetnici položili su venac na spomen ploču i zapalili sveće za pokoj duše i večnu slavu majora Milana Tepića, koji je u Bjelovaru 1991. godine, poput vojvode Stevana Sinđelića, žrtvovao svoj život na braniku otadžbine.

Jula meseca 1991. major Tepić se našao u centralnom skladištu borbenih sredstava u selu Bedeniku u blizini Bjelovara. Pripadnici hrvatskog Zbora narodne garde (Zenge) su pripadnike Jugoslovenske narodne armije, koji su se nalazili na odsluženju vojnog roka u kasarni „Božidar Adžija“ u Bjelovaru, držali u okruženju.

U kasarni se nalazila 265. motorizovana brigada JNA i novopridošli regruti. Komanda 5. vojne oblasti JNA u Zagrebu je poslala Posmatračku misiju tadašnje „Evropske zajednice“ kojoj pripadnici Zbora narodne garde nisu dozvolili pristup u kasarnu.

Prebeg iz JNA potpukovnik Josip Tomšić, koji je u međuvremenu postao komandant odbrane Bjelovara, pripremio je napad na kasarnu u kojoj su se nalazili preostali vojnici, oficiri i njihovi članovi familija koji nisu prebegli na drugu stranu. Kasarna u kojoj danima nije bilo vode i struje je napadnuta sa 2.000 vojnika. Pošto komanda JNA nije poslala pomoć, komandant brigade pukovnik Rajko Kovačević je naredio predaju i odlaganje oružja.

Po ulasku u kasarnu, tadašnji predsednik Kriznog štaba Bjelovara Jure Šimić je naredio da se pripadnici JNA skinu do pojasa, nakon čega je iz stroja izveo komandanta Rajka Kovačevića sa pomoćnicima, potpukovnika Miljka Vasića i kapetana prve klase Dragišu Jovanovića, koje je potom odveo 50 metara dalje i ubio iz pištolja.

Tepić je bio primoran da se sa svojim vojnicima povuče u skladište i organizuje odbranu od hrvatskih paravojnih formacija koje su opkolile objekat. Dvadeset i devetog septembra 1991. ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike, major Milan Tepić digao je u vazduh vojno skladište i sebe. Ovo delo mnogi su uporedili sa sličnim potezom resavskog vojvode Stevana Sinđelića.

Prilikom pokušaja zauzimanja skladišta municije major Tepić je skladište digao u vazduh i pri tome je prema zvaničnim podacima, pored njega, poginulo 11, a prema nezvaničnim preko 200 napadača koji su se kasnije vodili kao „nestali“. U određenom času vojnicima JNA je naređeno da se povuku od glavnog objekta – na bezbednu razdaljinu.

Ovo naređenje majora Tepića nije poslušao vojnik na odsluženju vojnog roka, Stojadin Mirković, koji je iz oklopnog transportera dejstvovao po neprijatelju sve dok nije bio pogođen protivoklopnim projektilom. U znak odmazde streljan je zarobljenik – komandir straže Ranko Stefanović.

 

Izvor: SRBIN.INFO

 

Vezane vijesti:

DANAS 21 GODINA OD STRADANjA VOJNIKA U BJELOVARU

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: