Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Održan pomen Narodnom heroju, majoru Milanu Tepiću

Datum objave: četvrtak, 29 novembra, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/milan-tepic.jpg

Uz pesmu ”Tamo daleko” na Dedinju u ulici ”Milana Tepića” srpska vojska, porodica i prijatelji stradalog heroja, pripadnici ratnih udruženja i predstavnici Srpskog sabora Zavetnici položili su venac na spomen ploču i zapalili sveće za pokoj duše i večnu slavu majora Milana Tepića, koji je u Bjelovaru 1991. godine, poput vojvode Stevana Sinđelića, žrtvovao svoj život na braniku otadžbine.

Jula meseca 1991. major Tepić se našao u centralnom skladištu borbenih sredstava u selu Bedeniku u blizini Bjelovara. Pripadnici hrvatskog Zbora narodne garde (Zenge) su pripadnike Jugoslovenske narodne armije, koji su se nalazili na odsluženju vojnog roka u kasarni „Božidar Adžija“ u Bjelovaru, držali u okruženju.

U kasarni se nalazila 265. motorizovana brigada JNA i novopridošli regruti. Komanda 5. vojne oblasti JNA u Zagrebu je poslala Posmatračku misiju tadašnje „Evropske zajednice“ kojoj pripadnici Zbora narodne garde nisu dozvolili pristup u kasarnu.

Prebeg iz JNA potpukovnik Josip Tomšić, koji je u međuvremenu postao komandant odbrane Bjelovara, pripremio je napad na kasarnu u kojoj su se nalazili preostali vojnici, oficiri i njihovi članovi familija koji nisu prebegli na drugu stranu. Kasarna u kojoj danima nije bilo vode i struje je napadnuta sa 2.000 vojnika. Pošto komanda JNA nije poslala pomoć, komandant brigade pukovnik Rajko Kovačević je naredio predaju i odlaganje oružja.

Po ulasku u kasarnu, tadašnji predsednik Kriznog štaba Bjelovara Jure Šimić je naredio da se pripadnici JNA skinu do pojasa, nakon čega je iz stroja izveo komandanta Rajka Kovačevića sa pomoćnicima, potpukovnika Miljka Vasića i kapetana prve klase Dragišu Jovanovića, koje je potom odveo 50 metara dalje i ubio iz pištolja.

Tepić je bio primoran da se sa svojim vojnicima povuče u skladište i organizuje odbranu od hrvatskih paravojnih formacija koje su opkolile objekat. Dvadeset i devetog septembra 1991. ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike, major Milan Tepić digao je u vazduh vojno skladište i sebe. Ovo delo mnogi su uporedili sa sličnim potezom resavskog vojvode Stevana Sinđelića.

Prilikom pokušaja zauzimanja skladišta municije major Tepić je skladište digao u vazduh i pri tome je prema zvaničnim podacima, pored njega, poginulo 11, a prema nezvaničnim preko 200 napadača koji su se kasnije vodili kao „nestali“. U određenom času vojnicima JNA je naređeno da se povuku od glavnog objekta – na bezbednu razdaljinu.

Ovo naređenje majora Tepića nije poslušao vojnik na odsluženju vojnog roka, Stojadin Mirković, koji je iz oklopnog transportera dejstvovao po neprijatelju sve dok nije bio pogođen protivoklopnim projektilom. U znak odmazde streljan je zarobljenik – komandir straže Ranko Stefanović.

 

Izvor: SRBIN.INFO

 

Vezane vijesti:

DANAS 21 GODINA OD STRADANjA VOJNIKA U BJELOVARU

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top