Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Održan drugi Sabor srpskih udruženja srednje Evrope

sabor-insbruk-1.jpg

U subotu 12. i u nedelju 13. marta 2011. godine, održan je drugi po redu Sabor srpskih udruženja srednje Evrope u Insbruku, čiji je domaćin ovom prilikom bila Srpska Pravoslavna Omladina Insbruk – SPO(J)I.

U sabornom okupljanju učestvovalo je ukupno pet udruženja iz Slovenije, Austrije i Švajcarske, a sa velikim zadovoljstvom ističemo da su nam se pridružili i članovi udruženja «Radosti moja» iz Nemačke.

Učesnike Sabora put je prvo odveo na grob velike prijateljice srpskog naroda, Austrijanke Diane Budisavljević, gde su prisutni imali priliku da joj polaganjem venca odaju poštu i bolje se upoznaju sa velikim delom, spašavanjem 12.000 srpske dece iz koncentracionih logora u NDH tokom drugog Svetskog rata.

sabor-Insbruk-2

Radni deo Sabora započeo je analizom zajedničkih akcija realizovanix u periodu nakon prvog sabranja, koje je održano u Beču prošle godine, pri čemu su kroz konstruktivan dijalog izvučena pozitivna i negativna iskustva iz dosadašnjih aktivnosti od kojih izdvajamo sledeće:
–    odlazak na komemorativni skup žrtvama koncentracionog logora Jadovno i obnova spomen ploče na Šaranovoj jami
–    zajedničke humanitarne akcije u Krajini i na Kosovu i Metohiji, prilikom kojih je isporučena pomoć u vrednosti od 6.100 evra
–    projekcija dokumentarnog filma «Srbi – narod koji nestaje» koja je održana u Ljubljani, Insbruku i Beču
Na osnovu navedenih aktivnosti učvršćena je  saradnja i izrađen radni plan za narednu godinu koji predviđa niz zajedničkih akcija na polju humanitarnog, društvenog i prosvetnog rada, a koji obuhvata humanitarne akcije na prostoru bivše Jugoslavije, kao i zajednička putovanja, predavanja, projekcije filmova i druge društvene aktivnosti, koje svedoče o zrelosti prisutnih kada je reč o suočavanju sa društvenim izazovima.
Usvojeno je i nekoliko tehničkih načela u svrhi jačanja veza između udruženja kao što je zajedničko angažovanje u izdavačkom poduhvatu Srpske Pravoslavne Omladine Insbruk – SPO(J)I, koja na Cveti ove godine pokreće časopis pod imenom «SPOJI!», koji će biti prožet porukama svih bratskih udruženja, pri čemu će celokupan prihod od prodaje časopisa ići u zajedničke i pojedinačne humanitarne akcije prisutnih udruženja.

sabor Insbruk-4

Pored zajedničkog učešća u časopisu, dogovoren je i zajednički nastup na virtualnoj društvenoj mreži Facebook, gde je otvorena grupa pod nazivom «Sabor srpskih udruženja», koja će služiti promociji zajedništva i saradnje u srpskom narodu na primeru ovog Sabora. Sa ovom idejom želimo da podstaknemo i ostalu srpsku braću i sestre  u srpskim zemljama i rasejanju da se organizuju i umreže na sličnim ili istim principima i da sabornošću i svojim zajedničkim delima unaprede rad na svim poljima koja su ključna za opstanak našeg naroda na vekovnim ognjištima i za očuvanje nacionalnog identiteta u rasejanju.

sabor-Insbruk-3

 

Ovo je ujedno i poziv srpskoj omladini da prati rad na našim internet prezentacijama i da se u svojoj državi priključi jednom od postojećih udruženja, kako bi ljubav prema sopstvenom narodu i Otadžbini pokazali na delu.
Do sledeće ZAJEDNIČKE akcije,

SABOR SRPSKIH UDRUŽENjA

Vaša u Hristu braća:
Humanitarna organizacija „Nemanjići-Tićino“

Srpska Pravoslavna Omladina Insbruk – SPO(J)I

Srpska informativna platforma – Beč

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe

Srpsko Društvo Zadužbina (Slovenija)

Humanitarna Hrišćanska Zajednica «Radosti moja» – Štutgart

Izvor: SRPSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: