Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Odrastao uz priče o junacima sa Cera

Datum objave: četvrtak, 13 septembra, 2018
Veličina slova: A- A+

Jadranin Jovan Nešić (75), domaćin iz Tekeriša, prvi komšija spomen-kompleksa.

Foto: Večernje novosti

Jovana Nešića (75), domaćina iz sela Tekeriša, na Ceru kod Loznice, samo ograda deli od Spomen-kosturnice u kojoj 104 godine počivaju pali junaci Cerske bitke. Ovaj Jadranin je odrastao, stasao i doživeo “jesen života” pored spomenika na kom piše “Vaša dela su besmrtna”!

Mada je rođen skoro tri decenije posle čuvene Cerske bitke, Jovan je od malih nogu znao dosta o bici koja je ušla i u najčuvenije svetske vojne udžbenike, u istoriju i legendu.Njegovi roditelji su, veli, uvek govorili da je mesto gde počivaju srpski junaci sveto, hram Boga živoga, gde počivaju oni koji su zaista dali živote za najuzvišenije vrednosti, krst časni i slobodu zlatnu.

– Kako ne bismo poštovali srpske junake Cera, gde je poginulo njih oko 16.000, kad se zna da je ta bitka zasenila čitav slobodoljubivi svet, i zaustavila dalje nadiranje neprijatelja, koji su pre Cera sejali smrt na svakom koraku, posebno u Mačvi i delu Jadra – priča Jovan.

Bilo je vremena, seća se Jovan, kada su mnogi zaobilazili ovo mesto, da im ne bi u vreme komunizma zasmetalo u karijeri. Zna i mnoge koji su se tako ponašali, a danas dolaze na obeležavanje jubileja legendarne bitke.

Seća se i jubileja – 75 godina Cerske bitke, 1989. godine, kada su ispred spomenika stavljene slike vojvode Stepe i pokojnog predsednika SFRJ Josipa Broza, što nije bilo pravo mnogim ljudima, ne samo iz ovog kraja. Sve ih je, ubrzo, pred pad komunizma, utešio naš poznati književnik Zoran Gluščević, koji je rekao “da u tome nema greške, jer treba da se zna da su Stepa i Broz bili na različitim stranama u Prvom svetskom ratu”.

Jovan Nešić pored Spomen-kosturnice na Ceru, Foto V. Mitrić

BRIGA O SPOMENIKU

Nešić je srećan kako grad Loznica i Centar za kulturu “Vuk Karadžić” brinu o ovom spomen-kompleksu. – Tako paze ovo sveto mesto, da je, kako se to kaže u narodu “uvek svaka travka na svom mestu”, a ne samo kad je kakva svetkovina.

Autor: V. MITRIĆ

Izvor: Večernje novosti

Vezane vijesti:

103 godine od Cerske bitke

Ko smije, taj može! | Jadovno 1941.

Kako je „Gvozdeni puk“ zaustavio Bana Jelačića i Hrvate …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top