Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Odbrana nezavisnosti i otpor “velikoj” BiH

Pravda ru

Republika Srpska je od potpisivanja Dejtonskog sporazuma ne samo branila svoju nezavisnost već se usprotivila “velikoj” BiH, koja postoji samo zahvaljujući volji Zapada, piše ruska “Pravda” u tekstu povodom 20 godina RS.

“Važna uloga u ovome je ličnost predsjednika RS Milorada Dodika, koga Srbi u BiH vide kao najrazumnijeg političara koji brani nacionalne interese do samog kraja”, navodi se u članku pod naslovom “Republika Srpska: 20 godina borbe”.

List dodaje da čak i pod međunarodnim pritiskom Dodik ne samo da je bio u stanju da odbrani suverenitet RS u domaćim pitanjima, već je sprovodio i svoju spoljnu politiku.

BiH zbog čvrstog stava Dodika nije priznala nezavisnost Kosova, za razliku od Makedonije i Crne Gore, ističe “Pravda”.

“Dodika često optužuju da potkopava osnove BiH, ipak još se ne govori o pravima Hrvata koji su bili prisiljeni na savez sa Bošnjacima”, navodi se u tekstu.

“Pravda” piše da Sarajevo očigledno drži kurs islamizacije regiona, koji prijeti ne samo BiH, već i cijelom Balkanu.

“Ova politika dovela je do toga da se donedavni neprijatelji – Srbi i Hrvati – vide kao saveznici u sprečavanju stvaranje unitarne islamske BiH”, piše ruski dnevnik.

RS je u proteklih 20 godina pokazala svijetu da je “politika odbrane nacionalnih interesa jedini način da se sačuva suverena država, čak i pod najneprijateljskim uslovima”. “Nijedan pravi ustupak trenutno nije vrijedan svijetle evropske budućnosti”, navodi “Pravda”.

U isto vrijeme razvijaju se snažne veze sa Rusijom, podsjeća list ističući da je kompanija “Zarubežnjeft” pokrenula modernizaciju rafinerije Brod.

U novembru 2011. godine održani su pregovori o prolasku ogranka “Južnog toka” teritorijom RS, navodi “Pravda”, napominjući da je nivo odnosa RS i Rusije nemjerljivo viši od odnosa sa Federacijom BiH zbog prepreka koje Sarajevo postavlja ruskim firmama.

Pitanje budućnosti BiH postavlja se na različitim nivoima, ocjenjuje list, dodajući da zemlja ima pravo na postojanje na osnovu Dejtonskog sporazuma, ali da stvaranje unitarne države, nove Jugoslavije, ne dolazi u obzir jer je pravo na to uništeno direktnim miješanjem nekoliko država tokom 1990-tih.

Ruski istoričar i balkanolog Vladimir Putjatin rekao je “Pravdi” povodom 20 godina RS da su, za razliku od Republike Srpske Krajine, Srbi u BiH bili u mogućnosti da odbrane svoju nezavisnost u ratu 1992-1995. godine.

Muslimani i neki Hrvati, kao bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, tvrde da je RS jednim dijelom stvorena na genocidu nad muslimanima i da prema tome nema pravo na postojanje, te da nastavljajući logičan niz treba da bude formirana unitarna muslimanska država, sa centrom u Sarajevu, što ne žele ni Srbi ni Hrvati.

List podsjeća da je u proljeće 1992. počeo krvavi rat u BiH, nakon otcijepljenja Slovenija i Hrvatske i nakon što su muslimani i Hrvati 15. oktobra 1991. godine glasali za otcjepljenje od Jugoslavije.

“Srbi su morali da brane svoje pravo na život oružjem. Tadašnji predsjednik BiH Alija Izetbegović sanjao je unitarnu i nedjeljivu islamsku BiH. Zloglasna Al kaida obilježila je svoje prisustvo na tlu BiH ubijajući lokalne Srbe i Hrvate”, podsjeća list.

“Dijelovi JNA napustili su BiH u proljeće 1992, Srbija koja je bila pod pritiskom međunarodnih sankcija nije mogla pomoći”, navodi “Pravda” opisujući genezu nastanka RS.

List ističe da su se Srbi našli na udaru diplomatske i vojne moći Zapada, njihove pozicije su bombardovane u akciji NATO aviona u više navrata, a pod pritiskom SAD i EU Beograd je prestao da pomaže sunarodnicima u BiH.

Dejtonski sporazum potpisan je 1995. godine “nakon čega je BiH postala konfederacija muslimansko-hrvatske federacije i RS”. Republici Srpskoj je zabranjeno da se ujedinjuje sa Srbijom, ali je zadržala autonomni status, a pod pritiskom Zapada morala je da načini više ustupaka vlastima u Sarajevu, ali se još drži, ističe “Pravda”

Izvor: srna

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: