fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Обиљежен Дан уласка Српске војске у Бањалуку 1918. године

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/parastos_poginulim_srpkim_borcima.jpg

Служењем парастоса погинулим српским борцима Првог свjетског рата у бањалучком храму Христа Спаситеља и одржавањем пригодног умjетничког програма, данас jе обиљежен Дан уласка Српске воjске у Бањалуку 1918. године.

„Дан уласка Српске воjске у Бањалуку 1918. године за нас Србе са ове стране Дрине jедан jе од наjзначаjниjих догађаjа у нашоj новиjоj историjи“, рекао jе савjетник министра за рад и борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Милан Торбица.

Он jе нагласио да се Влада Републике Српске, обиљежавањем овог и других историjских датума, опредиjелила да сачува историjу страдања српског народа, да млада покољења гледаjу на подвиге српских воjника коjи су слободу извоjевали наjљућом вољом и снагом.

„Искрено очекуjем да се уважи наша жеља и право, коjе не споримо и другима, да будемо своjи на своме и да са свима коjи нама желе добро живимо у миру и толеранциjи“, истакао jе Торбица.

Он jе подсjетио на историjске догађаjе коjи су претходили Првом свjетском рату и уласку Српске воjске у Бањалуку.

Предсjедник Скупштине града Бањалука Будимир Балабан рекао jе да се од 1914. до 1918. године десило велико страдање српског народа, коjе jе попримило размjере геноцида.

„За нас jе од великог значаjа 21. новембар 1918. када jе Српска воjска ушла у Бањалуку и тиме након 450 и више година дониjела слободу српском народу од турске и аустроугарске окупациjе на овим просторима“, истакао jе Балабан.

Он jе рекао да jе у Градску управу од представника Удружења потомака и поштовалаца српских бораца ослободилачких ратова од 1912. до 1918. године
стигла инициjатива за подизање споменика у Бањалуци српским воjницима погинулим у Првом свjетском рату, те да ће она бити размотрена у редовноj процедури.

Предсjедник Градског удружења потомака и поштовалаца српских бораца ослободилачких ратова од 1912. до 1918. Небоjша Куштриновић рекао jе да jе покренута инициjатива за формирање фондациjе за изградњу споменика у Бањалуци воjводи Степи Степановићу и српским добровољцима са ових простора погинулим у Првом свjетском рату.

Куштриновић jе рекао да би споменик требало да буде откривен 21. новембра 2018. године, на стогодишњицу ослобођења Бањалуке у Првом свjетском рату.

Обиљежавању Дана уласка Српске воjске у Бањалуку 1918. године присуствовали су изасланик предсjедника Републике Српске Душко Четковић, представници Одбора Владе Републике Српске за његовање традициjе ослободилачких ратова, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Коjић, представници града Бањалука, генерални конзул Србиjе у Бањалуци Владимир Николић, представници СПЦ, угледни jавни и културни радници и грађани.

У оквиру програма обиљежавања овог датума, у 17.00 часова у Културном центру Бански двор биће одржан округли сто о теми „Пуцањ у ропство“.

Извор: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА УЛАСКА СРПСКЕ ВОЈСКЕ У БАЊАЛУКУ 1918. ГОДИНЕ

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: