fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ODBORU RVI POSVETITI VIŠE PAŽNjE

Vojin_Gusic-c3f32c74Odbor ratnih vojnih invalida (RVI) Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) bori se za statusna prava ove kategorije stanovnika u Srpskoj, koja su zakonom regulisana i okuplja najbrojnije članstvo u svih 63 opštine u Republici, pa, ipak, nema tretman koji bi trebalo da ima u društvu, izjavio je danas u Vlasenici predsjednik Odbora Vojin Gušić.

Gušić je nakon današnje sjednice Odbora rekao da Odbor apeluje da vlast ovoj populaciji i organizaciji posveti više pažnje, odnosno onakvu kakvu zaslužuju.

Komentarišući rad Suda i Tužilaštva BiH, Gušić je podsjetio da u okviru BORS-a postoji fondacija koja pomaže porodicama osuđenika, njihovu pravnu zaštitu, ali da je problem što se ni u tu fondaciju ne uplaćuju sredstva u mjeri kojoj je to potrebno.

On je pozvao vlast da „stane iza onih junaka koji su stvorili ovu državu, a od kojih je većina nevino osuđena“, te napomenuo da su to činili i Bošnjaci u slučaju Ejupa Ganića, kao i Hrvatska za svoje osuđenike.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Milomir Savčić izjavio je da je BORS, zajedno sa Odborom za bezbjednost i Odborom za boračko-invalidsku zaštitu u Narodnoj skupštini Srpske, inicirala donošenje odgovarajućeg dokumenta u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina.

„Treba donijeti odluku koja će biti održiva i provodiva. Hoćemo dosljednu primjenu prava, ništa drugo. Ne tražimo amnestiju za odgovorne, niti bilo šta drugo. Tražimo striktnu primjenu prava, odnosno zabranu retroaktivne primjene zakona“, rekao je Savčić.

Odbor je na današnjoj sjednici razmatrao pitanja iz oblasti zdravstvene zaštite, stambenog zbrinjavanja i zapošljavanja ratnih vojnih invalida.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

ZA JEDINSTVEN GLAS PORODICA POGINULIH I RVI

POMEN POGINULIMA U OBUDOVCU – Jadovno 1941.

RS ne priznaje borce Krajine – Jadovno 1941.

POLOŽENI VIJENCI NA GROBNO POLJE „TOPOLE“ – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: