fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Odbor za Jasenovac na Letnjoj školi o holokaustu i genocidu u Ohridu

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/odbor-zj1.jpg

U periodu od 26. septembra do 2. oktobra u Ohridu je održan međunarodni seminar o proučavanju holokausta pod naslovom Raznovrsne strategije preživljavanja jevrejske i romske zajednice u Makedoniji: od otpora do memorijalizacije na kome su učestvovali koordinator Odbora za Jasenovac Svetog arhijerejskog sabora Episkop Lipljanski Jovan Ćulibrk i saradnik Odbora monah mr Pavle Kondić. Organizator seminara je bio Institut za društvene i humanističke nauke Evro-Balkan iz Skoplja u saradnji sa Međunarodnom radnom grupom za istraživanje holokausta (ITF) i programom Ohridski letnji univerzitet.

U radu seminara učestvovalo je šesnaest naučnika iz raznih zemalja Evrope. Uvodna predavanja držali su dr Krinka Vidaković Petrov iz Beograda, dr Sofija Grandakovska iz Skoplja i prof. Majkl Stjuart iz Londona, koji se naročito bavio genocidom nad Romima u Drugom svetskom ratu. Svi učesnici Letnjeg univerziteta su imali posebna izlaganja a među njima i Episkop  Jovan na temu Padobranac Jišuva iz Makedonije: slučaj odsustva Nisima Teste–Arazija i monah Pavle na temu Rimokatolička biskupija skopska na verskoj mapi Kraljevine Jugoslavije 1924-1941.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/odbor-zj.jpghttps://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/odbor-zj2.jpg
U toku seminara održana je i promocija zbornika radova i dokumenata o stradanju Jevreja u Vardarskoj Makedoniji tokom Drugog svetskog rata pod naslovom Jevreji iz Makedonije i holokaust – istorija, teorija, kultura koji je pripremila dr Sofija Grandakovska, a koji su predstavili Krinka Vidaković Petrov i Episkop Lipljanski Jovan koji su i koautori zbornika.
Delegacija Odbora za Jasenovac je u toku svog boravka posetila Episkopa Stobijskog Davida i poklonila se svetinjama Ohridskog jezera.

Tekst i foto: P. Kondić

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/spc.jpg

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: