fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ODATA POŠTA HEROJU MILANU TEPIĆU

Polaganje vijenaca na grob majora Milana Tepića
Polaganje vijenaca na grob majora Milana Tepića

Polaganjem vijenaca i prisluživanjem svijeća kod porodične grobnice na mjesnom groblju u Komlencu, u opštini Kozarska Dubica, obilježen je Dan sjećanja na narodnog heroja Milana Tepića i 24 godine od njegove pogibije u bjelovarskoj kasarni u Bedeniku. 

Vijence su kod porodične grobnice Tepića položili načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro, predsjednik Skupštine opštine Milovan Barišić i delegacija Opštinske Boračke organizacije na čelu sa predsjednikom Dragoljubom Ćibićem.

„I danas smo se kao i godinama unazad poklonili sjenama narodnog heroja majora Milana Tepića. Njegovo djelo je ponos Kozarske Dubice i treba da posluži kao nauk i inspiracija novim generacijama“, izjavio je Zlojutro.

On kaže da Skupština opštine Kozarska Dubica proglasila 29. septembar Danom sjećanja na narodnog heroja Milana Tepića, a jedna ulica u tom mjestu, kao i u brojnim drugim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji, nosi njegovo ime i napominje da je teško na adekvatan način odati počast takvom čovjeku.

„Ima još prostora da se njegovo djelo izučava i obilježava jer znamo da se u Hrvatskoj ponovo pojavljuju tekstovi o tom danu i o tom činu.

Mislim da nismo, ipak, dovoljno pažnje posvetili tome, pa i samom spomen-obilježju jer je ovo porodična grobnica“, izjavio je Zlojutro i dodao da će se na tome i dalje raditi.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Kozarska Dubica Dragoljub Ćibić izjavio je da o herojskom djelu majora Tepića treba govoriti u kontekstu početka ratnih dešavanja, kada su Srbi bili ugroženi širom bivše Jugoslavije, a nisu željeli rat.

„Major Tepić je svojim djelom pokazao da se moramo organizovati, učvrstiti, homogenizovati i dati sebe da sačuvamo svoju teritoriju. To smo i činili, a Tepićevo djelo bilo je velika poruka i ohrabrenje u odbrani. On je bio prvi ispred prvih“, naglasio je Ćibić.

Ćibić je podsjetio na riječi majora Milana Tepića:“Jedanput ljudi daju riječ, ona ostaje ili se pogazi. Ja sam dao riječ da ću da branim ovu zemlju ako joj bude teško“.

„To su velike riječi ponosnih Kozarčana, poznatih po hrabrosti i herojstvu“, naglasio je Ćibić.

Penzionisani pukovnik Vojske Republike Srpske Miko Škorić izjavio je da je sa vojnog aspekta jasno da se sa tadašnjim neprijateljem nije moglo razgovarati, te da su se pokazale ispravnim procjene pokojnog majora Tepića, koji je svojim herojskim činom adekvatno uzvratio neprijatelju.

Na mjesnom groblju u Komlencu, vijence su danas položili i predstavnici Udruženja vojnih penzionera iz Banjaluke i prijedorske gradske Boračke organizacije, kao i delegacije SUBNOR-a, opštine Kozarska Dubica i političkih stranaka.

Majora JNA Milan Tepić poginuo je 29. septembra 1991. godine u bjelovarskoj kasarni na Bedeniku, nakon što je digao u vazduh vojno skladište i sebe, ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike.

Za taj junački čin major Tepić je odlukom Predsjedništva SFRJ posthumno odlikovan Ordenom narodnog heroja. Republika Srpska ustanovila je u čast majora Tepića Orden za posebne zasluge u ratu.

Jedna ulica u Kozarskoj Dubici nosi ime Milana Tepića, a u parku Narodnih heroja podignuta je bista sa njegovim likom. Po majoru Tepiću nazvane su ulice u Beogradu (opština Savski venac), Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Nišu, Bačkoj Palanci, Beški, Inđiji, Kuli, Leskovcu, Novom Sadu (tri ulice), Odžacima, Pirotu, Smederevu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Temerinu, Velikoj Plani, Vršcu, Zrenjaninu, Tesliću, Gradišci.

Obilježavanjem Dana sjećanja na narodnog heroja Milana Tepića, u Kozarskoj Dubici završen je ovogodišnji program obilježavanja „Septembarskih dana odbrane“ od hrvatske agresije 1995. godine.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

SUTRA DAN SJEĆANjA NA NARODNOG HEROJA MILANA TEPIĆA

sutra 24 godine od stradanja vojnika jna u kasarni u bjelovaru

Zaboravljeni junak sa Povlena – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: