Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Od nove vlasti se očekuje da riješi probleme srpskih izbjeglica

Miodrag Linta
Miodrag Linta

Izbjeglička udruženja Srba iz Hrvatske u Srbiji očekuju od nove hrvatske vlasti, koju će predvoditi SDP Zorana Mianovića, da pokaže stvarnu volju da riješi pitanja srpskih izbjeglica i da pozove predstavnike Srba da učestvuju u vlasti .

Predsjednik Koalicije srpskih izbjegličkih udruženja Miodrag Linta rekao je SRNI da su za izbjegle Srbe važne tri grupe problema – oduzeta imovinska i stečena prava, uspostavljanje istih standarda za ratne zločine i pitanje nestalih.

“Mi očekujemo da jedan od prioriteta nove vlade bude rješavanje ove tri grupe problema ako zaista želi da bude u pravom smislu evropska. Mi ćemo prema tome da vrednujemo i ovu novu hrvatsku vladu”, rekao je Linta.

On je dodao da očekuje da će nakon odlaska HDZ-a i Jadranke Kosor sa vlasti, u Hrvatsku utišati antisrpska retorika.

“HDZ je nastojao da na antisrpskoj retorici dobije ove protekle izbore, nije uspio i sada očekujemo da ta retorika prestane”, rekao je Linta.

On je podsjetio da Srbi traže da aneks G Bečkog sporazuma bude temelj suštinskog dijaloga između Srbije i Hrvatske, odnosno da hrvatska vlada konačno sve probleme stavi na sto i da građanima srpske nacionalnosti koji su izbjegli konačno vrati njihova i movinska i stečena prava.

“Vidjećemo da li će nova vlada zaista rješavati te probleme ili će to biti samo jedna marketinška priča o saradnji, Evropi, a problemi će ostati i dalje pod tepihom”, dodao je Linta.

Napominjući da je SDSS dobila tri mandata za hrvatski parlament, Linta je rekao da pretpostavlja da će pobjednički SDP, iako ima natpolovičnu većinu, pozvati i SDSS da učestvuje u vlasti.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: