Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Od nove vlasti se očekuje da riješi probleme srpskih izbjeglica

Datum objave: ponedeljak, 5 decembra, 2011
Veličina slova: A- A+
Miodrag Linta
Miodrag Linta

Izbjeglička udruženja Srba iz Hrvatske u Srbiji očekuju od nove hrvatske vlasti, koju će predvoditi SDP Zorana Mianovića, da pokaže stvarnu volju da riješi pitanja srpskih izbjeglica i da pozove predstavnike Srba da učestvuju u vlasti .

Predsjednik Koalicije srpskih izbjegličkih udruženja Miodrag Linta rekao je SRNI da su za izbjegle Srbe važne tri grupe problema – oduzeta imovinska i stečena prava, uspostavljanje istih standarda za ratne zločine i pitanje nestalih.

“Mi očekujemo da jedan od prioriteta nove vlade bude rješavanje ove tri grupe problema ako zaista želi da bude u pravom smislu evropska. Mi ćemo prema tome da vrednujemo i ovu novu hrvatsku vladu”, rekao je Linta.

On je dodao da očekuje da će nakon odlaska HDZ-a i Jadranke Kosor sa vlasti, u Hrvatsku utišati antisrpska retorika.

“HDZ je nastojao da na antisrpskoj retorici dobije ove protekle izbore, nije uspio i sada očekujemo da ta retorika prestane”, rekao je Linta.

On je podsjetio da Srbi traže da aneks G Bečkog sporazuma bude temelj suštinskog dijaloga između Srbije i Hrvatske, odnosno da hrvatska vlada konačno sve probleme stavi na sto i da građanima srpske nacionalnosti koji su izbjegli konačno vrati njihova i movinska i stečena prava.

“Vidjećemo da li će nova vlada zaista rješavati te probleme ili će to biti samo jedna marketinška priča o saradnji, Evropi, a problemi će ostati i dalje pod tepihom”, dodao je Linta.

Napominjući da je SDSS dobila tri mandata za hrvatski parlament, Linta je rekao da pretpostavlja da će pobjednički SDP, iako ima natpolovičnu većinu, pozvati i SDSS da učestvuje u vlasti.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top