Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Od nacije velikih riječi do nacije vrijednih dobara

Datum objave: petak, 25 marta, 2011
Veličina slova: A- A+
Milorad Pupovac
Milorad Pupovac

Domovina zaista treba i mora da bude ono mjesto gdje je čovjeku dobro, rekao je na predavanju u Vukovaru predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac. U organizaciji Evropskog doma Vukovar, Pupovac je pred brojnim auditorijem održao predavanje na temu “Republika Hrvatska – domovina srpske nacionalne manjine”
– Današnje mlade generacije ne znaju mnogo o historiji Srba u Hrvatskoj, jer o tome ne uče u školskom programu i uglavnom je percepcija kod ove populacije da su Srbi u Hrvatsku došli uoči rata, noseći sa sobom loše ideje – rekao je Milorad Pupovac.Govoreći o značajnim Srbima koji su dali svoj obol Hrvatskoj, Pupovac je elaborirao ulogu patrijarha Josifa Rajačića, kompozitora hrvatske himne Josifa Runjanina, naučnika Milutina Milankovića, revolucionarke Nade Dimić i pjesnika Vladana Desnice.
– Svi su oni u svojem vremenu dali svoj doprinos po principu kako je to i sam veliki Nikola Tesla u svom čuvenom pismu Vladku Mačeku napisao: “Ponosim se svojom hrvatskom domovinom i srpskim rodom.”
– Međutim, kuća u Lici u kojoj je rođen Rajačić, u ovom je ratu minirana i u njoj je stradao daljnji patrijarhov potomak. Kuća glinskog trgovca Peleša, u kojoj je mladi poručnik Runjanin komponovao hrvatsku himnu, bila je urušena zbog zuba vremena i na naše je insistiranje obnovljena. U njoj treba da bude Muzej hrvatske himne – institucija koju rijetko koja država danas ima. Po Nadi Dimić zvala se jedna tvornica u Zagrebu koje više nema – rekao je Pupovac, dodavši da “sve što je veliko urađeno, uradili su zajedničkim naporima i Hrvati i Srbi, a sve što je malo urađeno, uradili smo kada smo bili jedni protiv drugih”.
Pupovac kaže da treba mijenjati utisak koji se stvara, da Srba ovdje nije bilo, a konkretnim aktivnostima stalno pokazivati, gdje god za to ima osnova, da je Hrvatska domovina i Srba. Osvrnuo se i na aktuelnu svakodnevicu naglašavajući kako svi zajedno u odnosu prema savremenom svijetu trebamo graditi Hrvatsku da ona od “nacije velikih riječi postane nacija vrijednih kulturnih, materijalnih i privrednih dobara”.

Boro Rkman

Izvor: SNV

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top