fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Od izbegličke kolone do doktora nauka

Svetislav Mijatović (27) sa četiri godine morao da napusti rodnu Slavoniju, a u Beogradu postao jedan od najboljih studenata

Foto P. Milošević
Foto P. Milošević

U izbegličkoj koloni koja je 1. maja 1995. iz Okučana u Slavoniji krenula za Srbiju, nalazio se i tada četvorogodišnji Svetislav Mijatović, koji će 24 godine kasnije postati jedan od najmlađih doktora nauka u istoriji Fizičkog fakulteta u Beogradu!

Težak životni put, koji je prošao sa svojom porodicom, napravio je od Svetislava ozbiljnog čoveka, držeći ga čvrsto na zemlji i pored svih uspeha i priznanja koje je dobio.

– U koloni koja je krenula iz Slavonije bio sam sa majkom i jednogodišnjom sestrom. Posle nekoliko dana smo došli u Barajevo, jer je deda sedamdesetih godina prošlog veka tu napravio kuću – priča, za „Novosti“, Svetislav. – Iako uslovi za život nisu bili idealni, roditelji su se potrudili da se to ne oseti ni minimalno, na čemu sam im večno zahvalan.

Odmalena se videlo da je nadaren za matematiku, iz koje je u osmom razredu otišao na prvo takmičenje.

– Moja ljubav prema prirodnim naukama je bila velika. Kada je na red došao upis u srednju školu – dileme nije bilo. Matematička gimnazija u Beogradu je bila prvi i jedini izbor – priča Svetislav.

POSAO U „MOLU“
Kada se Svetislav 2015. godine sa dva drugara prijavio za učešće na međunarodnom takmičenju koje je organizovala Mađarska naftna industrija „MOL“, nije ni slutio da će među 1.700 ekipa baš njihova odneti pobedu. Finale, koje se održalo u Budimpešti, trojici momaka je osim nagrade donelo i posao u „MOLU“. Iako su uslovi bili sjajni, Svetislav se posle šest meseci vratio u Srbiju, jer su mu nedostajali društvo i porodica, a želeo je da se posveti obrazovnom i naučnom radu u našoj zemlji.

Jednu od najtežih srednjih škola u Srbiji završio je u rekordnom roku. Na oduševljenje profesora uspeo je da paralelno završi treću i četvrtu godinu, i ponese Vukovu diplomu.

– Profesori su me podržali u toj nameri, jer sam prvo morao da pišem molbu nastavničkom veću. Oni su svi do jednog odobrili moju inicijativu i na kraju je to ispalo odlično – ponosno ističe momak iz Slavonije, koji je i na republičkom takmičenju iz fizike u trećoj godini srednje škole odneo prvu nagradu.

Odluka koju visokoškolsku ustanovu upisati za Svetislava nije bila nimalo laka. Birao je između matematičkog i fizičkog fakulteta i informatike. Na kraju, veruje da je izabrao pravi put, jer je njegova generacija, koja se smatra za najbolju u istoriji Fizičkog fakulteta, nazvana zlatnom. Upisao je smer teorijska i eksperimentalna fizika i završio ga sa prosečnom ocenom 10.

– Pre svega, to su bili sjajni ljudi, fenomenalni studenti, sa kojima si mogao da se dogovoriš oko svega – ne štedi reči hvale naš sagovornik. – Sa većinom sam i sada u kontaktu, iako je nekoliko njih napustilo našu zemlju.

Posle završenog mastera 2015. godine, Svetislav je upisao doktorske studije i ostao da radi i da se usavršava na fakultetu. Doktorirao je 1. marta ove godine, i tako postao drugi najmlađi doktor nauka na Fizičkom fakultetu u istoriji:

– Veliku zahvalnost dugujem mentoru Đorđu Spasojeviću, koji je izvrstan pedagog, svi studenti ga vole i poštuju, zato što nam znanje prenosi sa razumevanjem. U toku izrade doktorata bio je tu za mene u svakom trenutku. Zalaže se mnogo za sve nas, i zahvaljujem mu na tome.

Prvi plan, koji će ostvariti u narednom periodu, jeste svadba u septembru sa verenicom Nadom, koja je poreklom sa Korduna. Ističe da mu je ona veliki oslonac, i da je imao sreću što je slučajno upoznao pre dve i po godine u Kragujevcu. Barem jednom godišnje ode u rodni kraj, a želja ovog skromnog momka je da ostane u Srbiji. Ističe da bi jednu bitnu stvar trebalo promeniti.

U izbegličkoj koloni iz Okučana 1. maja 1995. bili su i Mijatovići
U izbegličkoj koloni iz Okučana 1. maja 1995. bili su i Mijatovići

– Reč je o nacrtu zakona o nauci i istraživanjima, gde se istraživači na fakultetima stavljaju u neravnopravan položaj u odnosu na kolege u drugim institucijama, čime se dugoročno u potpunosti degradiraju visokoškolske ustanove. U takvim uslovima opcija odlaska u inostranstvo je sve realnija. Nadam se da će ipak doći do izmena i da će zaposleni na fakultetima nastaviti normalno da rade – kaže Mijatović.

BEZ DINARA

Posle završetka osnovnih akademskih studija na Fizičkom fakultetu, Svetislav je sa drugarima krenuo na jednomesečno putovanje kroz Evropu sa deset evra u džepu. Obišli su osam država, a od novca koji bi zaradili svirajući na gradskim trgovima, kupovali su hranu i piće. Ističe da je ovo bilo lepo iskustvo, i da bi svakome ko ima hrabrosti preporučio da proba nešto slično.

GITARA I FOLKLOR

Svetislav se bavio muzikom nekoliko godina, a trenutno igra folklor u KUD „Krajina“.

– Svirao sam gitaru četiri godine u bendu „Gradske cure“, koji i danas postoji. Obaveze mi nisu dozvoljavale da se ozbiljnije posvetim tome, mada i sada uskočim na neku svirku – otkriva nam ovaj momak iz Okučana. – Folklor sam zavoleo slučajno, a izbor je pao na KUD „Krajina“, prvenstveno zbog njegovog porekla. Kasnije mu se pridružila i verenica Nada.

Autor: Š. MAROVIĆ

Izvor: VEČERNjE NOVOSTI

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: