fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OČEKUJE SE RASPLET ISTRAGE O TRGOVINI ORGANIMA

organi.jpgBEOGRAD, 7. JUNA /SRNA/ – Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da se u nekoliko zemalja trenutno vode istrage u slučaju trgovine ljudskim organima na Kosovu i uskoro očekuje rasplet ovog slučaja. „Istraga se vodi u nekoliko zemalja i u saradnji sa njihovim tužilaštvima postigli smo važan napredak, došli do novih informacija i uskoro očekujemo rasplet“, rekao je Vukčević za „Politiku“.

 

On je precizirao da se, osim Srbije i Rusije, istraga odvija i u tužilaštvima Izraela i Ukrajine.

 

Vukčević je napomenuo da se Srbija usredsredila na razrješenje sudbine nestalih i otetih Srba i drugih nealbanaca, kao i nelojalnih Albanaca na Kosmetu za koje sumnja da su stradali na ovako monstruozan način.

 

„Sprovodili smo istražne radnje u šest zemalja, razgovarali sa porodicama žrtava, ušli u trag Radetu Dragoviću koji je otet u papučama, i bez obzira na pokušaje relativizacije, mogu da najavim da su naši rezultati veoma izvesni. Doživeću to kao ispunjenje obaveze prema žrtvama“, rekao je Vukčević.

 

Vučević navodi da srpsko tužilaštvo raspolaže informacijama da su predmeti „Medikus“ i „vađenja organa za vrijeme oružanih sukoba na Kosmetu“ veoma povezani, te dodao da je istraga trgovine organima državni zadatak.

 

Ruski tužioci su, dodao je, u skladu sa sporazumom koji je potpisan sa Srbijom tražili da prisustvuju procesnim radnjama i srpskih tužilaštava za ratne zločine i za organizovani kriminal u vezi sa slučajem „Medikus“.

 

On kaže da se kraci u predmetu „Medikus“ protežu, ne samo do Albanije i Turske, već i mnogo šire, te dodao da na Kosmetu rade dva tima – specijalni istražni tim Džona Klinta Vilijamsona koji istražuje navode iz izvještaja Dika Martija i tim kanadskog tužioca Džonatana Ratela koji radi na slučaju „Medikus“.

 

Vukčević tvrdi da nije učinjena nikakva greška nedavnim hapšenjem petorice Albanaca osumnjičenih za ratne zločine na jugu Srbije, koji su potom pušteni zbog odluke o amnestiji iz 2002.godine i dodaje da tužilaštvo čvrsto stoji iza onog što je urađeno.

 

„Isto bih postupio da se ponovo desi nešto ovako. Problem je u amnestiji koja je, očigledno, predstavljala političku potrebu da se ugasi požar na jugu Srbije, a da niko nije ulazio u moguće pravne posledice svega toga. Na primer, jedan od osumnjičenih koji je u bekstvu ubio je dva dečaka, a jedan od uhapšenih puštao je struju kroz tela srpskim zarobljenicima. Nekada je politička odluka jača od pravde, to se dogodilo u ovom slučaju“, naveo je tužilac Vukčević.

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: