Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„Obraz“: Žalba sudu u Strazburu

Obraz_protest.jpgBeograd — Ustavni sud je doneo odluku o zabrani „Obraza“. Reč je o veoma štetnoj odluci i ubeđen sam da je duboko politički motivisana, kaže zastupnik ove organizacije.

 

Zabranu delovanja udruženja „Otačastveni pokret Obraz“ od Ustavnog suda Srbije tražilo je Republičko javno tužilaštvo, a od tog zahteva do prve javne rasprave prošlo je dve godine.

 

Tužilaštvo je takođe tražilo i da se „Obraz“ briše iz registra, kao i da se sva buduća udruženja i grupe koje žele da nastave aktivnosti „Obraza“ smatraju nelegalnim da bi se sprečilo da aktivisti „Obraza“ zaobiđu presudu o zabrani i registruju nova udruženja sa istom svrhom i ciljem i tako uspostave kontinuitet sa „Obrazom“.

 

U Ustavnom sudu Srbije o zabrani „Obraza“, nakon javne rasprave, koja je održana u decembru 2011. održana su još tri ročišta na kojima se većalo o argumentima za zabranu i protiv nje.

 

U Tužilaštvu za B92 kažu da su zadovoljni odlukom Ustavnog suda Srbije, navodeći da zaštita ljudskih i građanskih sloboda mora ostati neprikosnovena.

 

„Nadamo se da će takva odluka Ustavnog suda Srbije doprineti suzbijanju nasilja i netolerancije u zemlji“, kažu iz Tužilaštva.

 

 

MUP Srbije je 2005. godine „Obraz“ označio kao klerofašističku organizaciju.

 

Podsetimo, pre „Obraza“, Ustavni sud Srbije je prošle godine u junu doneo odluku o zabrani delovanje takođe ultra-desničarske organizacije „Nacionalni stroj“.

 

Republičko javno tužilaštvo takođe je zatražilo od USS da zabrani delovanje „1389“. Taj zahtev upućen je još 2009. ali je povučen krajem 2011.

 

Razlog je taj što je Udruženje građana „1389“, čiju je zabranu tražilo državno tužilaštvo, promenilo naziv u Udruženje građana „Pokret 1389“. Naziv je promenjen sasvim po zakonu, a rešenje je potpisalo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu 21. decembra 2007. godine.

 

Prvi osnovni sud u Beogradu osudio je vođu „Obraza“ Mladena Obradovića na 10 meseci zatvora zbog širenja mržnje pred otkazanu Paradu ponosa septembra 2009.

 

On je prošle godine pred Višim sudom u Beogradu prvostepeno je osuđen na dve godine zatvora zbog nasilja tokom Parade ponosa 2010.

 

 

Izvor: B92

 

Vezane vijesti:

 

Dveri o zabrani Obraza

SRS: Sramna odluka o zabrani pokreta „Obraz“

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: