Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Obraćanje ministra Srećkovića dijaspori

Datum objave: nedelja, 29 jula, 2012
Veličina slova: A- A+
https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/sreckovic.jpg

Poštovani sunarodnici u inostranstvu,

Dragi zemljaci,

 

Nakon četiri godine rada u Ministarstvu vera i dijaspore vlade Republike Srbije i na partnerski, transparentan, način kako smo i radili u tom periodu,  želim da sa vama podelim, kroz kratku analizu, ono najvažnije šta je urađeno od 2008. godine, do danas.

 

U prethodne četiri godine svoga rada Ministarsvo vera i dijaspore bilo je angažovano na velikom broju veoma važnih projekata i bilo je pokretač rešavanja značajnih pitanja koja su prethodnih godina opterećivali odnose matice i dijaspore, ali i odnose u samoj Srbiji, a usvajanje Zakona o dijaspori i Srbima u regionu koji je donet u oktobru 2009. godine je u potpunosti unelo nove pozitivne promene u te odnose. To je prvi zakonodavni akt u našoj zemlji koji je donet i koji reguliše odnose države Srbije i našeg naroda koji živi van granica Srbije.

 

Ministratvo vera i dijaspore je od početka svog mandata u julu mesecu 2008. godine bilo odlučno u nameri, da se uz pomoć drugih državnih institucija i same dijaspore i Srba iz regiona, ovaj zakon donese i unese red u odnose države sa svojim iseljeništvom. U tome smo, i uspeli.
Usvajanjem ovog prvog Zakona o dijaspori i Srbima u regionu, i kroz druge akte i propise koje smo usvojili, država Srbija se obavezala da  kroz najviše pravne akte preuzme obavezu da u potpunosti uključi svoje iseljeništvo u sve društvene, kulturne i privredne tokove u Srbiji. Na najbolji način to je i počelo da se ostvaruje.U skladu sa Zakonom, formirana je Skupštine dijaspore i Srba u regionu koja je simbol jedinstva države i naroda, formiran je Savet za Srbe u regionu, na čijem čelu je predsednik Republike Srbije, formiran je Savet za dijasporu, uspostavljen je budžetski fond za finansijsku podršku organizacijama u dijaspori i Srba u regionu… Ovim su postavljeni stvarni temelji nove politike prema dijaspori i Srbima u regionu.
Angažovanjem Ministarstva vera i dijaspore sa jedne i naše dijaspore sa druge strane, u ovom periodu, otvoreno je novo poglavnje odnosa matice i našeg rasejanja, na partnerski, zakonom uređenim osnovama, koje podrazumeva dalju intenzivnu saradnju u svim oblastima, i rad na poboljšanju drugih zakona u našoj zemlji koji regulišu ostala otvorena pitanja naše dijaspore i dalje unapređenje odnosa kroz redovnu saradnju i dijalog, preko održavanja konferencija i letnjih škola i radionica koje smo uveli i koje nesmetano funkcionišu, do potpunog umrežavanja naših organizacija, klubova i saveza u svetu i dodatnog unapređenja učenja srpskog jezika, osnivanjem novih dopunskih škola i putem interneta, na daljinu.
U sektoru vera možemo konstatovati da je nastavljeno finansiranje graditeljstvo velikog broja crkava, kako tamo gde ih nikada nije bilo, tamo  koje su razrušene, ili u onim krajevima gde je porastao broj vernika. Pred Ustavnim sudom uspešno je odbranje Zakon o crkvama i verskim zajednicama, a doneta je i Uredba kojom se omogućava uplata penzionog i zdravstvenog osiguranja sveštenstvu svih verskih zajednica u Srbiji. Veronauka, kao nastavni predmet, uspešno se održava u državnim školama, a radi se na verifikaciji da isto bude i u srednjim školama.
Zahvaljujući se vama, našoj dijaspori, na saradnji i aktivnostima tokom prethodne četiri godine, na predlozima i sugestijama koje ste dostavljali, na događajima i manifestacijama koje ste organizovali, na lobiranju za istiske interese vaše matice Srbije, želim da  vas pozovem da i u periodu koji je pred nama budete lojalni građani država u kojima živite i ponosni čuvari srpskog jezika, kulture i identiteta, i da kroz direktnu, dvosmernu saradnju nastavite i unapredite odnose sa vašom maticom, državom Srbijom. Siguran sam da će te sa naslednicima, mojim kolegama, koji će preuzeti resor vera i dijaspore i kojima želim uspešan i srećan dalji rad, pronaći zajednički jezik i uspešno sarađivati na korist države i građana.

 

Vaš,

Mr Srđan Srećković
Ministar vera i dijasporu u Vladi Srbije, od 2008. do 2012. godine.

 

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/vlada-srbije-ministarstvo-vera-i-dijaspore.png
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top