fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obraćanje ministra Srećkovića dijaspori

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/sreckovic.jpg

Poštovani sunarodnici u inostranstvu,

Dragi zemljaci,

 

Nakon četiri godine rada u Ministarstvu vera i dijaspore vlade Republike Srbije i na partnerski, transparentan, način kako smo i radili u tom periodu,  želim da sa vama podelim, kroz kratku analizu, ono najvažnije šta je urađeno od 2008. godine, do danas.

 

U prethodne četiri godine svoga rada Ministarsvo vera i dijaspore bilo je angažovano na velikom broju veoma važnih projekata i bilo je pokretač rešavanja značajnih pitanja koja su prethodnih godina opterećivali odnose matice i dijaspore, ali i odnose u samoj Srbiji, a usvajanje Zakona o dijaspori i Srbima u regionu koji je donet u oktobru 2009. godine je u potpunosti unelo nove pozitivne promene u te odnose. To je prvi zakonodavni akt u našoj zemlji koji je donet i koji reguliše odnose države Srbije i našeg naroda koji živi van granica Srbije.

 

Ministratvo vera i dijaspore je od početka svog mandata u julu mesecu 2008. godine bilo odlučno u nameri, da se uz pomoć drugih državnih institucija i same dijaspore i Srba iz regiona, ovaj zakon donese i unese red u odnose države sa svojim iseljeništvom. U tome smo, i uspeli.
Usvajanjem ovog prvog Zakona o dijaspori i Srbima u regionu, i kroz druge akte i propise koje smo usvojili, država Srbija se obavezala da  kroz najviše pravne akte preuzme obavezu da u potpunosti uključi svoje iseljeništvo u sve društvene, kulturne i privredne tokove u Srbiji. Na najbolji način to je i počelo da se ostvaruje.U skladu sa Zakonom, formirana je Skupštine dijaspore i Srba u regionu koja je simbol jedinstva države i naroda, formiran je Savet za Srbe u regionu, na čijem čelu je predsednik Republike Srbije, formiran je Savet za dijasporu, uspostavljen je budžetski fond za finansijsku podršku organizacijama u dijaspori i Srba u regionu… Ovim su postavljeni stvarni temelji nove politike prema dijaspori i Srbima u regionu.
Angažovanjem Ministarstva vera i dijaspore sa jedne i naše dijaspore sa druge strane, u ovom periodu, otvoreno je novo poglavnje odnosa matice i našeg rasejanja, na partnerski, zakonom uređenim osnovama, koje podrazumeva dalju intenzivnu saradnju u svim oblastima, i rad na poboljšanju drugih zakona u našoj zemlji koji regulišu ostala otvorena pitanja naše dijaspore i dalje unapređenje odnosa kroz redovnu saradnju i dijalog, preko održavanja konferencija i letnjih škola i radionica koje smo uveli i koje nesmetano funkcionišu, do potpunog umrežavanja naših organizacija, klubova i saveza u svetu i dodatnog unapređenja učenja srpskog jezika, osnivanjem novih dopunskih škola i putem interneta, na daljinu.
U sektoru vera možemo konstatovati da je nastavljeno finansiranje graditeljstvo velikog broja crkava, kako tamo gde ih nikada nije bilo, tamo  koje su razrušene, ili u onim krajevima gde je porastao broj vernika. Pred Ustavnim sudom uspešno je odbranje Zakon o crkvama i verskim zajednicama, a doneta je i Uredba kojom se omogućava uplata penzionog i zdravstvenog osiguranja sveštenstvu svih verskih zajednica u Srbiji. Veronauka, kao nastavni predmet, uspešno se održava u državnim školama, a radi se na verifikaciji da isto bude i u srednjim školama.
Zahvaljujući se vama, našoj dijaspori, na saradnji i aktivnostima tokom prethodne četiri godine, na predlozima i sugestijama koje ste dostavljali, na događajima i manifestacijama koje ste organizovali, na lobiranju za istiske interese vaše matice Srbije, želim da  vas pozovem da i u periodu koji je pred nama budete lojalni građani država u kojima živite i ponosni čuvari srpskog jezika, kulture i identiteta, i da kroz direktnu, dvosmernu saradnju nastavite i unapredite odnose sa vašom maticom, državom Srbijom. Siguran sam da će te sa naslednicima, mojim kolegama, koji će preuzeti resor vera i dijaspore i kojima želim uspešan i srećan dalji rad, pronaći zajednički jezik i uspešno sarađivati na korist države i građana.

 

Vaš,

Mr Srđan Srećković
Ministar vera i dijasporu u Vladi Srbije, od 2008. do 2012. godine.

 

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/vlada-srbije-ministarstvo-vera-i-dijaspore.png

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: