fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obnovljeno Staro vojničko groblje u Šumaricama

Za restauratorske i konzervatorske radove na jednom od tri najvažnija srpska groblja iz Prvog svetskog rata država izdvojila 2,4 miliona dinara. – Na Starom vojničkom groblju u Šumaricama sahranjeno je i više desetina austrougarskih i nemačkih vojnika

Majstor Jovo Pejičić iz Srpskog Broda (Foto B. Kartalović)
Majstor Jovo Pejičić iz Srpskog Broda (Foto B. Kartalović)

Kragujevac – Staro vojničko groblje u okviru memorijalnog kompleksa u Šumaricama, koje je formirano još u drugoj polovini 19. veka tokom srpsko-turskih ratova, konačno je obnovljeno i sređeno. Poslednji restauratorski i konzervatorski radovi završeni su juče po podne, kada su majstori sremskomitrovačke firme „Granit Liješće” mastilom ispisali imena poginulih vojnika i natpise na sačuvanim kamenim spomenicima. Stari drveni krstovi zamenjeni su betonskim, a čitava površina groblja na kome se danas nalazi stotinak humki biće zatravljena.

Za uređenje Starog vojničkog groblja u Šumaricama, koje je gotovo u celosti uništeno posle Drugog svetskog rata, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izdvojilo je 2,4 miliona dinara.

– Drago mi je što sam učestvovao u ovom poslu. Naša stara groblja treba obnoviti, to su naše svetinje oko kojih treba da se okupljaju mladi, da nauče nešto o srpskoj istoriji i da čuvaju sećanje na svoje pretke koji su se borili za otadžbinu i ginuli za slobodu – poručio je majstor Jovo Pejičić rodom iz Srpskog Broda koji se, kaže, iznenadio kada je na jednom spomeniku ugledao ime svog zemljaka.

Staro vojničko groblje u Šumaricama, na kome počivaju i srpski vojnici iz balkanskih ratova, potpuno je urbanistički uređeno tek posle Prvog svetskog rata kada je i proglašeno za jedno od tri najvažnija srpska groblja, zajedno sa onima na Kajmakčalanu i Bitolju.

Površina groblja sa stotinak humki biće zatravljena (Foto B. Kartalović)
Površina groblja sa stotinak humki biće zatravljena (Foto B. Kartalović)

Komisija Spomen-muzeja „21. oktobar”, ustanove koja se brine o šumaričkom memorijalnom kompleksu, nedavno je, posle šestomesečnog istraživanja, utvrdila da je na groblju koje se nekada prostiralo na oko dva hektara sahranjeno 3.200 vojnika. Najveći broj vojnika je tu pokopan tokom 1915, kada je u Kragujevcu bila smeštena centralna vojna bolnica u kojoj su se lečili ranjenici i zaraženi tifusom.

Uprkos besparici, groblje je nekako održavano sve do Drugog svetskog rata, ali je u godinama po oslobođenju zemlje gotovo u potpunosti uništeno. Nova vlast je želela da iz svesti srpskog naroda izbriše sećanje na balkanske i Prvi svetski rat, a prvi zahtev da se Staro vojničke groblje u Šumaricama obnovi gradskim vlastima je još pre 20 godina uputio kragujevački novinar i publicista Miloslav Samardžić.

Ipak, radovi na obnovi groblja počeli su tek ovog leta, nakon što je država, posle urgencije grada i nadležnih ustanova kulture, obezbedila neophodna materijalna sredstva.

– Podržavam ovu odluku. U Kragujevcu je mnogo toga porušeno, što u ratovima, što u miru. Starog grada gotovo da više i nema. Treba obnoviti sve što je ostalo, sve na šta smo se nekada pozivali. Vi novinari treba da pritisnite gradsku vlast da obnovi i neke druge važne stvari – smatra bivši radnik „Zastave” Zoran Nikolić koga smo juče zatekli u šetnji kraj Starog vojničkog groblja u Šumaricama.

Staro vojničko groblje u Kragujevcu decenijama je bilo zanemareno i prepušteno zubu vremena, a u fokus javnosti je ponovo dospelo juna ove godine kada je „Politika” objavila tekst o zahtevu Nemačkog saveza za brigu o ratnim grobovima da se u Šumaricama obeleže i grobovi njihovih vojnika iz oba svetska rata koji su tu sahranjeni.

Pomenuta komisija Spomen-muzeja „21. oktobar”, koju su činili istoričari Marko Terzić, Predrag Ilić i Veljko Leković, ustanovila je da je na Starom vojničkom groblju u Šumaricama sahranjeno više desetina austrougarskih i nemačkih vojnika. Prema jednim podacima, tu su pokopani zemni ostaci 62 strana vojnika, a prema drugim 72.

Ova inicijativa, o kojoj je naš list opširno pisao, naišla je na brojne negativne komentare u javnosti, pre svega zbog činjenice da su vojnici Vermahta oktobra 1941. u Kragujevcu počinili stravičan zločin, streljavši oko 2.800 nedužnih civila.

Autor: Brane Kartalović

Izvor: POLITIKA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: