Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obnova Spomen-ploče za 487 grubišnopoljskih Srba

Grubisno polje

Na željezničkoj stanici u Grubišnom Polju  28. aprila  biće otkrivena obnovljena Spomen-ploča za 487 grubišnopoljskih Srba odvezenih u nepovrat sa te stanice prije tačno 71 godinu i pobijenih u kompleksu ustaških logora Gospić –  Jadovno – Pag, rečeno je Srni u Zavičajnom udruženju „Bilogora“.

„Potrebna finansijskih sredstava će obezbijedi Zavičajno udruženje `Bilogora` iz Beograda i Srpsko narodno vijeće iz Zagreba. Molimo sve one potomke i poštovaoce žrtava, koji su u prilici,  da nam pomognu da sakupimo 700 evra“, apeluju iz ovog udruženja.

Pod izgovorom da Srbi kotara Grubišno Polje spremaju „đurđevdanski ustanak“, na inicijativu tamošnjeg župnika Petra Sivjanovića, iz Zagreba je u Grubišno Polje u predvečerje 26. aprila 1941. godine vozom stiglo oko 120 hrvatskih ustaša, na čelu sa „emigrantima“, šefom zagrebačke ustaške policije Ivicom Šarićem i Eugenom Didom Kvaternikom.

U dogovoru sa tamošnjim ustaškim logornikom, advokatom Lujom Stahuljakom i „predstojnikom“ Zorislavom Mikićem, u noći između 26. i 27. aprila pohapšeno je u svojim kućama 504 pravoslavnih Srba.

U stočnim „G“ vagonima 27. aprila prebačeni su u „Zagrebački zbor“, a nakon toga u logor „Danica“ kod Koprivnice, čiji su bili prvi zatvorenici.

Krajem juna 1941. godine, prevezeni su u Gospić u Lici, a odatle na ostrvo Pag, u logor Slana. Tokom jula njih 487 pobijeno je u kompleksu ustaških logora Gospić – Jadovno – Pag.

Na željezničkoj stanici u Grubišnom Polju porodice pobijenih postavljale su spomen-ploče, koje su uništene 1971. i 1991. godine i do danas nisu obnovljene.

U proteklom ratu porušeno je na području Hrvatske više  od 3.000 spomenika antifašističkoj borbi i civilnim žrtvama rata i to većina na područjima gdje nije bilo ratnih dejstava.

Izvor: srna

Vezane vjesti:

Pomozite obnovu Spomen ploče za 487 grubišnopoljskih Srba ubijenih na Jadovnu 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: