Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

OBJELODANITI ISTINU O UBICAMA SRPSKE MLADOSTI

Datum objave: petak, 14 decembra, 2018
Objavljeno u Kosovo
Veličina slova: A- A+

Srbi u Peći, njih sedam-osam preostalih od 15.000 koliko ih je živjelo do 1999, poručuju da će, dok je i posljednjeg Srbina u gradu na Bistrici i dok sjećanje služi, 14. decembar 1998. ostati upamćen kao crni dan kada su ubijena šestorica srpskih mladića u kafiću “Panda”, a taj zločin nije rasvijetljen ni nakon 20 godina.

Foto: SRNA

“Ubijeni su srpski dečaci, oni najbolji, na koje su se ugledali vršnjaci i koji bi, da im životi nisu prekinuti, siguran sam, bili predvodnici nove, od nas bolje generacije. Ta generacija bi znala da brani rodni grad pred najezdom Arbanasa i ljudi koji ne shvataju da u gradu na Bistrici neće biti mira i da će krv ubijenih srpskih mladića ključati sve dok ne budu otkrivena imena zločinaca”, rekao je Srni jedan od posljednjih Srba u Peći Ranko Jokić.

Od te noći “Panda”, vlasništvo muslimana, zatvorena je, iako je njen gazda objekat odmah stavio na prodaju.

“Ostaće da svedoči o zločinu, o prolivenoj krvi nedužne naše dece i opominjati da se mora reći istina o tome ko je i prema čijem nalogu prekratio živote srpske mladosti”, naglašava Jokić.

On je uvjeren da je istina poznata, ali da se zbog nekog razloga i dalje krije.

Jokić moli predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da ispuni obećanje i saopšti imena zločinaca “zbog kojih će se mnogi stideti”, jer je tom izjavom unio dodatni nemir kod Pećanaca i sumnju da zločin nisu počinili albanski teroristi.

Načelnik Pećkog okruga Vinka Radosavljević kaže da 20 godina od stradanja srpske mladosti u Peći Srbi obilježavaju uplašeni, u neizvjesnosti koja ubija i to malo njih što je ostalo.

“Neizvesnost života nas preostalih Srba u Metohijskoj kotlini dodatno opterećuju nerasvetljeni zločini u `Pandi` i na reci Bistrici. Zato, ukoliko postoji, a verujem da postoji, mogućnost suživota Srba i Albanaca na Kosmetu, zločini u `Pandi` i na reci Bistrici moraju biti rasvetljeni”, poručuje Radosvaljevićeva.

Na današnji dan prije 20 godina zločinačka ruka je Peć i cijelu Metohiju zavila u crno.

Kada se srpska omladina tog dana nešto poslije 20.00 časova okupila u jedinom slobodnom kafiću u gradu na Bistrici, kafiću “Panda” udaljenom oko 500 metara od Pećke patrijaršije, da se dogovori o proslavi Nove godine i Božića, dvojica maskiranih zločinaca sa automatskim puškama nasumično su sa ulaznih vrata oduzeli živote Ivanu Radeviću /25/, Zoranu Stanojeviću /18/ i maloljetnim Svetislavu Ristiću /17/, Vukoti Gvozdenoviću /17/, Draganu Trifkoviću /17/ i Ivanu Obradoviću /14/, dok su šest mladića ranili.

Odgovora na to ko je naručio ubistvo i izvršio zločinački pir nema ni nakon 20 godina, a, prema ranijim zvaničnim tvrdnjama istražnih organa MUP-a Srbije i srpskog tužilaštva, zločin je počinila teroristička OVK kao znak odmazde za likvidaciju 37 terorista u regiji Košara na granici prema Albaniji.

Ovo je jedan od najvećih zločina nad Srbima na Kosmetu, koji je arhiviran, ali se očekuje da će ga srpsko tužilaštvo rasvijetliti ponovnom istragom.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Peć, grad zakatančen za jedanaest Srba

Kratka hronika stradanja Srba na Kosovu i u Metohiji (1941 – 1990)
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top