fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Obilježeno stradanje Srba u austrougarskom logoru

Doboj - spomenik

Njegovo preosveštenstvo vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije služio je danas u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Doboju molitveni pomen za 45 791 nastradalog Srbina, ubijenog u austrougarskom logoru u Doboju tokom Prvog svjetskog rata.

„U ovom logoru stradalo je nekoliko generacija brojnih srpskih porodica i time je jedna zapadnoevropska država, u dotadašnjoj istoriji civilizovane Evrope, počinila prvi genocid nad Srbima u 20. vijeku“, rekao je član Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Republike Srpske Milan Torbica.

On je podsjetio da su dobojski logor osnovale austrougarske vlasti 27. decembra 1915. godine s namjerom da se srpsko stanovništvo sa prostora pogranične zone sa Srbijom i Crnom Gorom, gornjeg Podrinja i istočne Hercegovine, ukloni sa vjekovnih ognjišta i ostavi prostor za naseljavanje nepravoslavnog življa.

Vladika zvorničko-tuzlanski u besjedi je istakao da je takva praksa prema srpskom čovjeku nastavljena i u Drugom svjetskom ratu, pa i u ovom posljednjem otadžbinsko-odbrambenom ratu srpskog naroda na prostorima BiH i podsjetio na tri najveća stradanja srpskog naroda od bezbožničke i dušmanske ruke.

Vladika Vasilije je kao prva stradanja Srba naveo ona u Albaniji, koja su dobila oblike epopeje, zatim stradanja u Aradu u Rumuniji i Sopranjku u Mađarskoj, koja su zajednička stratišta za sve Srbe, te treće, kao najmasovnije i najsvirepije, stradanje u austrougarskom logoru u Doboju.

Na kraju besjede vladika Vasilije ja pozvao dobojsku lokalnu vlast i Vladu Republike Srpske da na lokaciji bivšeg austrougarskog logora podigne spomen-obilježje sa odgovarajućim simbolom i tekstom, kao stalno podsjećanje na mjesto izvršenja zločina nad Srbima.

Nakon parastosa, vijence su na centralno Spomen-obilježje logorašima položile delegacije Vlade Republike Srpske, Boračke organizacije Republike Srpske i Oružanih snaga BiH – Drugog pješadijskog puka iz Banjaluke, kao i predstavnici dobojske lokalne vlasti i nevladinih organizacija iz Srpske.

Nakon polaganja vijenaca u velikoj sali Centra za kulturu u Doboju održana je Duhovna akademija na kojoj su nastupili hor Srpske pravoslavne crkve u Doboju „Bogoljublje“, a učenici dobojskih srednjih škola izveli prigodan kolaž-program posvećen sjećanu na stradanje Srba i na žrtve austrougarskog logora u Doboju.

Centralno Spomen-obilježje žrtava dobojskog logora nalazi se u porti dobojskog Sabornog hrama Svetih apostola Petra i Pavla i zajedno čine Memorijalni kompleks.

U pomen žrtvama dobojskog logora Srpska pravoslavna crkva je u septembru 1938. godine objavila knjigu „Spomenica 1915-1917“ i osveštala izgrađenu Spomen-kosturnicu u kojoj se nalaze ekshumirani posmrtni ostaci oko 12 000 žrtava dobojskog austrougarskog logora.

Prema podacima iz knjige „Dobojski logor“ pokojnog Dušana Paravca, pisane na osnovu crkvenih dokumenata i izjava preživjelih logoraša, u logor je od 27. decembra 1915. godine, kada je osnovan, pa do 5. jula 1917. godine, kada je ostao bez ijednog logoraša, bio interniran 45 791 Srbin.

Među interniranim Srbima bilo je 16 673 muškaraca i 16 996 žena i djece iz BiH, te 12 122 srpskih vojnika i jedan broj starijih građana, žena i djece iz Srbije i Crne Gore.

Austrougarski logor bio je na prostoru sadašnje dobojske željezničke stanice, a internirani Srbi bili su smješteni u drvenim barakama u kojima su prethodno uginuli konji austrougarske vojske od zarazne bolesti „sakagije“.

Odbor za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske utvrdio je internaciju Srba u dobojski austrougarski logor od 1915. do 1917. godine, kao događaja od republičkog značaja masovnih stradanja srpskog naroda na ovim prostorima.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: