Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OBILjEŽENO 70 GODINA OD OSNIVANjA PRVE PARTIZANSKE AVIJACIJE

Partizanska avijacija spomenik-c90d4482PRIJEDOR,23. MAJA (SRNA) – Na prijedorskom aerodromu „Urije“ danas je otvoreno rekonstruisano spomen obilježe prvim pilotima partizanske avijacije Franji Kluzu i Rudiju Čajavcu, čime je na prigodan način obilježenO 70 godina od osnivanja Prve partizanske avijacije.

Tim povodom na spomenik prvim partizanskim pilotima vijence su položile delegacije opštine Prijedor i SUBNOR-a,a potom je minutom ćutanja odata počast mladim vazduhoplovcima koji su u nedjelju tragično nastradali u Banjaluci.

 

Sekretar Aero kluba „Prijedor“ Nebojša Nožinić potvrdio je da je spomenik prvim partizanskim pilotima podignut 1967.godine i da je ovo njegova druga rekonstrukcija.

 

„Zahvaljujući razumijevanju i pomoći prije svega opštine, a onda i republičke i opštinske organizacije SUBNOR-a ovaj je spomenik rekonstruisan upravo povodom jubileja 70 godina od stvaranja prve avijacije i 60 godina od osnivanja ovdašnjeg aero kluba“, rekao je Nožinić.

 

Predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Blagoje Gajić podsjetio je da je 23.maja 1942.godine organizovan prelet iz neprijateljskog vazduhoplovstva tadašnje NDH u mjesto Urije, odnosno možda jedinu slobodnu teritoriju u vrijeme najvećih borbi u Evropi.

 

„U avionima koji su preletjeli bili su piloti Franjo Kluz i Rudi Čajavec,kao i mitraljezac Milutin Mišo Jazbec. Ovdje ih je dočekao Ivica Mitričić koji će kasnije postati mitraljezac Kluza i koji je izvršio tehničke pripreme za prihvat aviona“,rekao je Gajić.

 

On je potvrdio da istorijske činjenice pokazuju da je to bila prva i jedina avijacija u Evropi u to vrijeme kojom je raspolagao jedan pokret otpora kakav je bio status Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije.

 

U okviru radova koje je izvodilo preduzeće „Jeftić“ obavljena je rekonstrukcija i uređenje vertikale krila aviona koje je bilo okosnica ovog spomen obilježja, te uređenje oplate i prilaza spomeniku.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: