Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OBILjEŽENO 20 GODINA OD OSNIVANjA ČELINAČKE BRIGADE

srna2.jpgČELINAC,  /SRNA/ – U Čelincu je juče obilježeno 20 godina od osnivanja Lake pješadijske brigada, u prisustvu boraca, porodica poginulih boraca, te predstavnika lokalnih i republičkih institucija.Obilježavanje 20 godina od osnivanja čelinačke ratne jedinice počelo je svetom liturgijom u Hramu Svetog Arhangela Gavrila koju su služili sveštenici čelinačke parohije.

 

Nakon molitve u Spomen-sobi, u kojoj se čuvaju uspomene na 220 poginulih boraca u odbrambeno-otadžbinskom ratu iz čelinačkog kraja, sveštenici Radivoj Vujanić, Dejan Popović i Proko Knežević služili su parastos.

 

“Nema ništa svetije što čovjek može učiniti od toga da da svoj život, braneći najmilije. Zbog toga poginuli borci Vojske Republike Srpske zaslužuju da ih se uvijek sjećamo, da se molimo za njihove duše i brinemo o njihovim porodicama”, rekao je jerej Dejan Popović.

 

Vijence u Spomen-sobi položile su delegacije Boračke oranizacije Republike Srpske, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, opštine Čelinac i Mjesne zajednice Krepšić kod Donjih Žabara gdje je čelinačka brigada provela najduži dio ratnog djelovanja. Vijence na mjesto gdje je brigada formirana položili su predstavnici ove jedinice komandant Petar Krčmar, načelnik Gojko Tešić i starješina Rade Mikać.

 

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz izjavio je da je, uprkos brojnim neriješenim problemima koji opterećuju demobilisane borce i njihove porodice, evidentan napredak u sistemskom rješavanju njihovog statusa, što potvrđuje da nije zaboravljen doprinos boraca u stvaranju i odbrani Republike Srpske.

 

“Naši neprijatelji, domaći i inostrani, nikako ne mogu da nam oproste što smo stvorili i odbranili našu Republiku Srpsku, ali baš to nam daje snagu da istrajemo u našoj borbi”, naglasio je Ćurguz, te dodao da niko ne smije omalovažavati ni ponižavati borce i boračke porodice.

 

Govoreći o ratnom putu čelinačke brigade, njen komandant pukovnik Petar Krčmar istakao je da su Čelinčani branili Republiku Srpsku na najtežim ratištima od Kotor-Varoša, preko Posavine, Teslića, Bihaća, Glamoča do Mrkonjić Grada i da je tom prilikom poginulo 57 boraca, sedam ih se još vodi kao nestalo, 70 ih je teže, a 183 lakše ranjeno.

 

Povodom obilježavanja 20 godina od osnivanja Lake pješadijske brigade u Čelincu SPKD “Prosvjeta” priredila je izložbu novina koje je tokom rata izdavala čelinačka ratna jedinica. Izložbu je u Kulturnom centru otvorio direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović.

 

Velimirović je izrazio nadu da će uskoro biti objavljena i monografija Lake pješadijske brigade iz Čelinca, da bi budućim generacijama bio ostavljen vrijedan dokument o tome kako je stvarana i branjena Republika Srpska i kakav je doprinos tome pružio narod ovog kraja.

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: