Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Обиљежено 20 година од формирања Студентске бригаде

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/Akademija_povodom_20_godina_od_formiranja_Studentske_brigade_BRS.jpg

Универзитет у Бањалуци обиљежио jе свечаном академиjом 20 година од формирања Студентске бригаде Републике Српске, чиjих jе девет припадника изгубило живот на бихаћком ратишту.

Ректор бањалучког Универзитета Станко Станић рекао jе да се формирање Студентске бригаде ове године обиљежава први пут, с намjером да то не буде и посљедњи.

Према његовом мишљењу, одлука тадашњих власти о распоређивању толиког броjа младих у jедну jединицу ниjе била добра. “Већина њих су били неискусни и ако су већ морали бити ангажовани – требало jе да буду у jединицама у коjима има искусних бораца”, рекао jе Станић.

Он jе обећао да ће Универзитет преузети обавезу да обезбиjеди стипендиjе члановима породица погинулих припадника Студентске бригаде коjи студираjу на овоj високошколскоj установи.

“Главноj саобраћаjници Кампуса смо приjе неколико година дали име Алеjа Студентске бригаде, а у наредноj години планирамо да у Кампусу изградимо спомен-капелу овоj бригади”, рекао jе Станић.

Командант Прве студентске бригаде Борислав Коjић рекао jе да jе ова jединица броjала 2.104 борца, укључуjући професоре и студенте, што jе jединствен случаj у историjи ратовања.

“Из Бригаде jе погинуло девет студената, око 30 jе лакше или теже рањено за укупно три мjесеца борбених деjстава”, рекао jе Коjић.

Он jе додао да jе бригада након формирања прошла 15-тодневну обуку на полигону Мањача, након чега jе упућена на извршење борбених задатака на бихаћком ратишту, под командом генерала Маноjла Миловановића.

“Своjе борбене задатке смо извршавали часно и одговорно са jако малим броjем губитака иако су временски услови на планинама Грабеж, Грмеч и Дебељача били тешки”, рекао jе Коjић.

Он jе додао да му jе командовање овом jединицом био наjтежи официрски задатак у кариjери. “Били смо на ивици града Бихаћа, али из непознатих разлога таj задатак ниjе извршен”, рекао jе Коjић.

Горан Дракулић, аутор књиге “Сjећања на Студентску бригаду”, коjа jе промовисана на данашњоj академиjи, рекао jе да су студенти у том периоду наjвише размишљали о томе како да преживе.

Он jе додао да jе већина студената била неприпремљена за борбена деjства и да jе то за њих било наjозбиљниjе искуство.

Воjин Чавић, отац погинулог студента Машинског факултета Слободана Чавића, рекао jе да jе његов син погинуо са 24 године и да и даље не може да се помири са овим губитком.

Академиjи на Факултету политичких наука присуствовали су чланови породица погинулих студената, бивши студенти припадници Бригаде, генерал Воjске Републике Српске Маноjло Миловановић, представници Борачке организациjе Републике Српске, професори бањалучког Универзитета, те представници културног и jавног живота.

Извор: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

обиљежавање дана 16. краjишке моторизоване бригаде у …

обиљежене 23 године од формирања кнежевске бригаде врс

21 ГОДИНА ОД ФОРМИРАЊА ГРАДИШКЕ БРИГАДЕ – Jadovno …

Атлас Покоља

 
 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: