Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježeno 20 godina od formiranja Studentske brigade

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/Akademija_povodom_20_godina_od_formiranja_Studentske_brigade_BRS.jpg

Univerzitet u Banjaluci obilježio je svečanom akademijom 20 godina od formiranja Studentske brigade Republike Srpske, čijih je devet pripadnika izgubilo život na bihaćkom ratištu.

Rektor banjalučkog Univerziteta Stanko Stanić rekao je da se formiranje Studentske brigade ove godine obilježava prvi put, s namjerom da to ne bude i posljednji.

Prema njegovom mišljenju, odluka tadašnjih vlasti o raspoređivanju tolikog broja mladih u jednu jedinicu nije bila dobra. “Većina njih su bili neiskusni i ako su već morali biti angažovani – trebalo je da budu u jedinicama u kojima ima iskusnih boraca”, rekao je Stanić.

On je obećao da će Univerzitet preuzeti obavezu da obezbijedi stipendije članovima porodica poginulih pripadnika Studentske brigade koji studiraju na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

“Glavnoj saobraćajnici Kampusa smo prije nekoliko godina dali ime Aleja Studentske brigade, a u narednoj godini planiramo da u Kampusu izgradimo spomen-kapelu ovoj brigadi”, rekao je Stanić.

Komandant Prve studentske brigade Borislav Kojić rekao je da je ova jedinica brojala 2.104 borca, uključujući profesore i studente, što je jedinstven slučaj u istoriji ratovanja.

“Iz Brigade je poginulo devet studenata, oko 30 je lakše ili teže ranjeno za ukupno tri mjeseca borbenih dejstava”, rekao je Kojić.

On je dodao da je brigada nakon formiranja prošla 15-todnevnu obuku na poligonu Manjača, nakon čega je upućena na izvršenje borbenih zadataka na bihaćkom ratištu, pod komandom generala Manojla Milovanovića.

“Svoje borbene zadatke smo izvršavali časno i odgovorno sa jako malim brojem gubitaka iako su vremenski uslovi na planinama Grabež, Grmeč i Debeljača bili teški”, rekao je Kojić.

On je dodao da mu je komandovanje ovom jedinicom bio najteži oficirski zadatak u karijeri. “Bili smo na ivici grada Bihaća, ali iz nepoznatih razloga taj zadatak nije izvršen”, rekao je Kojić.

Goran Drakulić, autor knjige “Sjećanja na Studentsku brigadu”, koja je promovisana na današnjoj akademiji, rekao je da su studenti u tom periodu najviše razmišljali o tome kako da prežive.

On je dodao da je većina studenata bila nepripremljena za borbena dejstva i da je to za njih bilo najozbiljnije iskustvo.

Vojin Čavić, otac poginulog studenta Mašinskog fakulteta Slobodana Čavića, rekao je da je njegov sin poginuo sa 24 godine i da i dalje ne može da se pomiri sa ovim gubitkom.

Akademiji na Fakultetu političkih nauka prisustvovali su članovi porodica poginulih studenata, bivši studenti pripadnici Brigade, general Vojske Republike Srpske Manojlo Milovanović, predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske, profesori banjalučkog Univerziteta, te predstavnici kulturnog i javnog života.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

obilježavanje dana 16. krajiške motorizovane brigade u …

obilježene 23 godine od formiranja kneževske brigade vrs

21 GODINA OD FORMIRANjA GRADIŠKE BRIGADE – Jadovno …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: